JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffnemnda neste

Like før sommeren sa Norsk Industri nei til en avtale mot sosial dumping. Nå begjærer Fellesforbundet at deler av Verkstedoverenskomsten blir allmenngjort på norske verft. Brevet er sendt til LO som formelt må fremme kravet for Tariffnemnda.

– Vi ønsket en avtale som ville gjort det mulig for partene selv å rydde opp i sosial dumping ved verftene. Skuffende at Norsk Industri lot denne muligheten gå fra seg. Arbeidsgiverne ga lenge inntrykk av at de var av samme oppfatning, men så snudde de plutselig, sier Fellesforbundets 1. nestleder Arve Bakke til magasinett.org.

– Og hvis partene ikke klarer å regulere dette, så må politikerne gripe inn, sier Bakke og viser til at allmenngjøringsloven nå må tas i bruk. Han liker det ikke, men føler at Fellesforbundet ikke har noe valg.

Omfattende dokumentasjon

Fellesforbundet har sendt kravet om allmenngjøring ved skips- og offshoreverftene til LO som formelt må begjære dette overfor Tariffnemnda. Det er lagt ved omfattende dokumentasjon av sosial dumping. 19. januar ga forbundsstyret ledelsen fullmakt til å kreve allmenngjøring, i tilfellet Fellesforbundet ikke lyktes med å inngå en avtale med Norsk Industri.

Lønn og arbeidstid

Forbundet krever at følgende bestemmelser av Verkstedoverenskomsten allmenngjøres: - Lønnssatsene for fagarbeidere, spesial- og hjelpearbeidere - Arbeidstid (både ordinær og ved skiftarbeid) - Overtids- og skifttillegg - Arbeidstøy - Arbeid utenfor egen bedrift (reise, opphold, kost og losji, pluss 20 % lønnstillegg for oppdrag utenfor bedriften) - Regulering av allmenngjøringsvedtak (skal gjelde til én måned etter tariffperiodens utløp, altså fram til 30. april 2008)

Minst 143 kroner i timen

Tariffens timelønn for fagarbeidere er 119,50 kroner. I tillegg begjæres ”20-prosenten” for arbeid utenfor egen bedrift. Det tilsier en minstelønn på 143,40 kroner. Etter ett års arbeid som fagarbeider ved verftene stiger den til 144,71 kroner i timen. Satsene for spesial- og hjelpearbeidere er noe lavere.

Deler av Verkstedoverenskomsten er allerede allmenngjort ved syv petrokjemiske landanlegg: Melkøya (Snøhvit), Tjeldbergodden, Mongstad, Kollsnes, Kårstø, Nyhamna (Ormen Lange utenfor Molde) og Sture.

Bygningsarbeid på verftene

En rekke arbeidere fra byggfagene (som for eksempel isolatører, rørleggere og stillasarbeidere) har oppdrag på verftene. Helt siden allmenngjøringen av byggfagoverenskomsten, som gjelder hele landet, har arbeidsgiverne sådd tvil om hvorvidt disse gruppene skal lønnes etter den allmenngjorte byggfagoverenskomsten. Altså om den lovpålagte lønn for bygningsarbeidere gjelder når de jobber på verftene – og ikke på en byggeplass slik det står i forskriften til Tariffnemnda.

Fellesforbundet mener at allmenngjøring av byggfagoverenskomsten(FOB) gjelder arbeidets art og tariffavtalens virkeområde, ikke hvor bygningsarbeidet utføres. Forbundet understreker derfor at FOB-arbeid som utføres innen skips- og verftsindustrien er underlagt allmenngjøring.

Annonse
Annonse