JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dragkamp om lavtlønte

Kravet om å sikre de lavtlønte et skikkelig tillegg er blant de vanskeligste temaene i lønnforhandlingene mellom LO og NHO.

I fjor fikk flere grupper av lavtlønte arbeidstakere et dårlig oppgjør. I år kommer LO derfor til å stå hardt på kravet om at de ikke skal bli hengende ytterligere etter i lønnsutviklingen. Men som en LO-kilde sier til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB):

– Den økonomiske krisa gjør jo ikke akkurat oppgjøret for lavlønnsgruppene noe lettere. Når det er mindre penger å fordele, blir det ikke lett å komme til enighet.

Ferdige til påske

Torsdag tok LO-leder Roar Flåthen og NHO-direktør Finn Bergesen jr. for alvor fatt på årets lønnsforhandlinger. I år tar de sikte på å bli enige i god tid før påske. Det vil si før fristens utløp ved midnatt til 1. april, og uten hjelp av Riksmeklingsmannen.

Men selv om årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der mange av de økonomiske brikkene allerede er lagt gjennom oppgjøret i fjor, blir det ikke ren plankekjøring. For i fjor ble mange lavtlønnsgrupper i privat sektor hengende kraftig etter i lønnsutviklingen.

Det gjelder blant annet de ansatte i varehandelen som måtte nøye seg med en lønnsvekst på 4,3 prosent. Også ansatte i hotell- og restaurantnæringen, grafisk industri og treforedling endte godt under gjennomsnittet, mens folk i banknæringen stakk av gårde med hele 9,2 prosent.

Etterslep

Forbundsleder Sture Arntzen i Handel og Kontor er blant dem som vil ha et løft for de lavtlønte. Han er ikke i tvil om at de ansatte i varehandelen er blitt hengende etter, selv om han samtidig tviler på at lønnsutviklingen for denne gruppen er fullt så dårlig som den offisielle statistikken viser. Det skyldes at fjorårets kraftige boom i varehandelen førte til at bedriftene tok inn flere tusen nye medarbeidere. I stor grad var dette unge og uerfarne folk som trolig bidro til å trekke gjennomsnittet på lønnsstatistikken noe ned.

– Men alt tyder likevel på at vi har et reelt lønnsetterslep som dette mellomoppgjøret må bidra til å rette opp, sier Arntzen til fagbladet HK-Nytt.

I tillegg til et løft for de lavtlønte har LO krevd en viss reallønnsvekst for alle og tiltak for å sikre likelønn mellom kvinner og menn. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse