JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Har du blitt slått?»

Dette spørsmålet må voksne våge å stille til barn. Det mener barneministeren, barneombudet og unge som selv er blitt utsatt for vold.

– De gangene barnevernet har vært hos oss har de bare truet foreldrene mine med at de kan ta meg fra dem, mens jeg hører på. Jeg skulle ønske de aller først kunne møtt meg med forståelse og spurt hvordan jeg har det, sier ei tenåringsjente til Dagsavisen.

Hun er et av fem medlemmer i barneombudets eget ekspertråd som består av barn. Felles for dem er at de alle er blitt utsatt for eller har opplevd vold i familien.

Torsdag møtte de barneminister Anniken Huitfeldt (Ap) for å gi råd om hvordan hun kan ruste opp barnevernet.

Blir ikke hørt

Et av hovedproblemene som trekkes fram er at mange barn lever lenge i voldelige hjem fordi ingen stiller dem de rette spørsmålene for å avdekke mishandlingen.

Det tilsynelatende enkle spørsmålet «har du blitt slått», er mange lærere, leger og andre voksne redde for å stille, forteller barna i ekspertgruppa.

– Det er bedre at de spør enn at de ikke gjør det, sier en av dem.

Endrer loven

En annen utfordring de nevner er at barnas erfaringer ikke kommer fram når de snakker med barnevernet. Dette fordi samtalene ofte skjer mens foreldrene er til stede.

– Det er ikke så lett å fortelle at du er blitt slått hvis den som slår sitter rett ved siden av deg, sier barneombud Reidar Hjermann.

Huitfeldt lover å legge fram forslag til lovendring i løpet av våren som kan gjøre det lettere å avdekke vold i hjemmet og gjøre det enklere for voldsutsatte barn å bli hørt:

* Det skal presiseres at barnas stemme skal høres i barnevernssaker.

* Det skal opprettes alarmtelefon for barn som er utsatt for omsorgssvikt og overgrep.

* Det blir innført tilbakemeldingsplikt.

– Tilbakemeldingsplikt vil si at dersom for eksempel en skole sender en bekymringsmelding til barnevernet, så plikter barnevernet å gi tilbakemelding om hvor saken står, og også om den blir lagt vekk, sier Huitfeldt.

Sterke inntrykk

Det gjorde inntrykk på statsråden å snakke med barna.

– De har framført sterke forklaringer for hvordan det er å leve med vold, sier Huitfeldt.

Barneombudet mener Huitfeldts endringsforslag vil styrke barns muligheter til å bli fanget opp. Han forteller at særlig forslaget om barnevernets tilbakemeldingsplikt er av stor betydning.

– Det er utrolig viktig, nettopp for at de som melder en sak må vite hvordan saken blir håndtert. Det er de som skal være med barnet videre, sier Hjermann. (ANB)

Annonse
Annonse