JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler veto mot postdirektivet

EUs postdirektiv er så ødeleggende at det kan bli den første saken der Norge bruker reservasjonsretten. Det mener Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Navarsete sier til Dagsavisen at reservasjonsretten i EØS-avtalen kan bli brukt for første gang for å stoppe EUs 3. Postdirektiv. Ifølge Navarsete kan ikke Sp godta verken postdirektivet eller datalagringsdirektivet slik forslagene nå foreligger.

– For oss er Postdirektivet svært viktig. Postlevering er et grunnleggende tjenestetilbud. Her kan vi ikke gi ved dørene, sier Navarsete til Dagsavisen under Senterpartiets landsmøte, som ble avholdt i Ålesund i helga.

"Treffer Sp midt i hjertet"

Ifølge avisen gir flere sentrale Sp-kilder i regjeringsapparatet uttrykk for at postdirektivet treffer Sp "midt i hjertet" fordi det berører Distrikts-Norge i så stor grad. Senterpartiet er spesielt bekymret for at postdirektivet vil gå ut over retten til å få levert post seks dager i uka i hele landet og retten til å ha en lik portotakst innenlands uansett hvor du bor.

Navarsete understreker at regjeringen i første omgang vil forsøke å komme til enighet med EU om hvordan datalagrings- og postdirektivet skal praktiseres i Norge.

I Soria Moria-erklæringen er de tre regjeringspartiene enige om at de vil vurdere å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen hvis "særlig viktige norske interesser trues av rettsakter som planlegges innlemmet i EØS-avtalen". Denne vetoretten har aldri tidligere vært brukt.

SV og Sp tok dissens da Arbeiderpartiet i fjor høst brukte sitt flertall i regjeringen til å innføre Tjenestedirektivet.

22. april går høringsfristen ut for konsekvensutredningen om postdirektivet som Samfunns- og næringslivsforskning i Bergen har utarbeidet på oppdrag av Samferdselsdepartementet.

Dagsavisen skriver at postdirektivet kan komme opp til behandling i regjeringen like før eller etter valget i september.

Annonse
Annonse