JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gi freden en sjanse - på LO-kongressen

Krigen i Afghanistan fører til stadig flere døde og mer ufred. Den har også medvirket til finanskrisen. Det vil være naturlig at LO-kongressen går inn for å trekke de norske soldatene ut, mener Dan Hagen.

Det er flere forslag som har kommet inn til LO-kongressen om Afghanistan. Et er fra EL & IT Forbundet. Her heter det: «Regjeringen må umiddelbart hente hjem de militære mannskapene og utstyr fra den amerikanskledede militæraksjonen i Afghanistan.»

Hvorfor er dette et godt forslag? Fordi det er klart og ikke preget av politiske forbehold. Det setter også fingeren på at det er USA som leder an de militære aksjonene i landet, ikke FN.

Noen tror kanskje at FNs sikkerhetsråd ga grønt lys til invasjonen, det gjorde rådet ikke. Det var umulig, for det bryter med FN-pakten (artikkel 2,4)

At FNs sikkerhetsråd i fjor forlenget mandatet til den internasjonale stabiliseringsstyrken i Afghanistan (Isaf) med ett år, er ikke en godkjennelse av invasjonen i 2001/2002. FN har heller ikke gitt den pågående amerikanske militæroperasjonen i Afghanistian, Operation Enduring Freedom, sin godkjennelse.

Alle kriger i vår tid føres med gode hensikter. I Afghanistan er det stabilisering av regjeringen som gjelder, pluss det å nedkjempe terror og frigjøre kvinnene. Men hva forteller virkeligheten oss? Jo, at regjeringen ikke er stabil, men preget av korrupsjon. Krigen er i ferd med å spre seg til Pakistan, men de farer som lurer om denne atommakten mister fotfestet. Flere enn før dør av krigen i Afghanistan. Antall døde militære de første månedene av 2009 er ifølge The Associated Press 308, mot 129 i 2008, nesten en tredobling. De første månedene av året ble flere sivile drept av USA, NATO og afghanske styrker enn av Taliban og andre militante grupper (100 mot 60 – tall fra The Associated Press). En historisk erfaring er at krig ikke gir fred, men lidelse og død, ønske om hevn og grobunn for terrorisme.

Situasjonen for kvinnene i landet? FNs siste rapport forteller at æresdrap, tvangsekteskap og voldtekter er hverdagskost. Det er ingenting som tyder på at kvinnene i Afghanistan har fått det bedre under en vestlig støttet regjering, snarere tvert imot.

Det koster enorme summer å holde i gang krigen i Afghanistan. USA har bruk milliarder av dollar på denne konflikten og den i Irak. Nobelprisvinneren i økonomi, Joseph Stiglitz, mener disse utgiftene er en sentral årsak til bankkrisa i USA som nå truer hele verdensøkonomien. Norge har brukt flere milliarder kroner. Det er vanskelig å forstå at hvis målet er å hjelpe afghanerne, hvorfor brukes 90 prosent av alle pengene til å dekke de vestlige lands egne militære utgifter?

Det står klart i LOs vedtekter (formål, paragraf 1, punkt 6) hva organisasjonens medlemmer har som mål: Å arbeide for avspenning, nedrustning og fred.

Dette gjelder på mange områder. Vil vi avspenning, må pengene gå til avspenning, ikke krig. Vil vi nedrustning, må vi gå inn for å bruke våpen i mindre grad. Vil vi fred, må vi bruke fredelige midler. Å trekke norske soldater ut av Afghanistan nå vil være å følge opp LOs vedtekter og mål. Det vil også gi et signal til norske politikere om at USAs president er på rett spor når han åpner for forhandlinger med opprørerne i landet.

Vi trenger en eskalerende fredsprosess i Afghanistan. LOkongressen kan bidra med sitt. Gå inn for forslaget om å få soldatene hjem til Norge. Gi freden en sjanse!

LO-Aktuelt nr. 6/2009

Annonse
Annonse