JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forby NUF-selskaper

Er ikke hensynet til et anstendig arbeidsliv, kampen mot sosial dumping og økonomisk kriminalitet viktigere enn å tilpasse seg EU, spør Hilde Loftesnes Nylén.

Den 9. mars var det ti år siden EF-domstolen slo fast at et selskap registrert i et land, fritt skal kunne opprette en filial i et annet medlemsland. Det var starten på en lang rekke med konkurser, skattesvindel og sosial dumping i EU-/EØS-området.

Skatteunndragelsesutvalget i Norge foreslo forrige uke å forby såkalte NUF-selskaper utenfor EØS, dersom de ikke driver reell virksomhet i stiftelseslandet og dersom det reelle hovedsetet ligger i Oslo. Ifølge Aftenposten er det i dag registrert hele 26 500 NUF’er i Norge, og av disse er et mindretall fra land utenfor EØS. En klar majoritet av disse svindelselskapene er opprettet i Storbritannia, med Sverige og Tyskland på de neste plassene på lista.

Det var EF-domstolen som i den såkalte Centrosdommen i 1999 sørget for at denne formen for selskaper kunne bli dannet, ved at den slo fast at et selskap registrert i ett medlemsland, kunne opprette en filial i et annet. Siden den gang har vi opplevd en eksplosiv vekst i denne selskapsformen, til stor frustrasjon for blant andre tillitsvalgte i renholdssektoren, og for skattemyndighetene, som mener NUF’ene opprettes ene og alene for å drive svindel.

Svært få av dem som oppretter et norskregistrert utenlandsk foretak driver virksomhet i registreringslandet. Nesten all virksomhet foregår i Norge, og slike selskaper bidrar i stor grad til sosial dumping, ulykker og skatteunndragelser i norsk arbeidsliv. Alt sammen på grunn av at EFdomstolen sier at man ikke kan innføre noen restriksjoner på etablering av selskap på denne måten.

Det er prisverdig av skatteunndragelsesutvalget å foreslå å forby NUF’er som er registrert utenfor EØS, men skal man få bukt med dette uvesenet er det ikke nok å stoppe de få som er registrert på Seychellene. Det er alle de tusenvis av postkasseselskapene registrert i Storbritannia og andre EØS-land finansministeren må til livs. Da vil både Skatteetaten og fagbevegelsen få en lettere hverdag.

Spørsmålet blir altså: Tør finansministeren og regjeringa utfordre EU og EØS på dette området? Er ikke hensynet til et anstendig arbeidsliv, kampen mot sosial dumping og økonomisk kriminalitet viktigere enn å tilpasse seg EU? Og omvendt; Kan EU være bekjent av å forsvare et system som notorisk oppmuntrer til og beskytter kriminell virksomhet og sosial dumping? Burde ikke EU og Norge ha felles interesse av å eliminere et slikt system?

Uansett bør påstanden om at Norge driver en «aktiv Europapolitikk » føre til at Norge går inn for å få slutt på NUFene, også innenfor EØS. Om nødvendig bør saken bringes inn for domstolene.

LO-Aktuelt nr. 6/2009

Annonse
Annonse