JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpningsfest med bismak

Bare en uke før statsministeren med brask og bram foretar den formelle åpningen av Elkem/Alcoas nye anodefabrikk i Mosjøen, har de polske murerne fortsatt en del penger til gode for jobben.

Anodefabrikken er en av de største investeringene i prosessindustrien på norsk jord i de senere år. Det er investert om lag 3 milliarder kroner i byggingen av den nye fabrikken.

Arbeidet startet i 2005, og er et samarbeid mellom Alcoa og Elkem Aluminium. Fabrikken skal levere anoder til Elkem Aluminium Mosjøen og Alcoa sin nye aluminiumfabrikk i Fjaardar på Island.

Etterbetaling

Fabrikken er reist av arbeidsfolk fra Polen. Elektrikere, stålmontører og murere, som alle sammen har hatt langt under tarifflønn. Etter hvert ordnet det seg for de to første gruppene. Men lønna til 140 murere fra den polske under-underentreprenøren RYZ var det ikke enighet om. RYZ var innleid av det portugisiske firmaet Forter.

Fellesforbundet har jobbet iherdig med saken, og i begynnelsen av juni ble det endelig enighet om at murerne skulle ha tarifflønn. Dette innebar en etterbetaling på rundt 20 millioner kroner.

Mangler 3 mill.

Fortsatt drøyde det en god stund før penger kom på bordet. Og nå, bare en uke før statsministeren skal åpne fabrikken, mangler fortsatt en vesentlig del av feriepengene, opplyser Fellesforbundets distriktssekretær i Bodø, John Karl Eide. Forbundet har anslått at det er mellom 2,5 og 3 millioner som ikke er gjort opp.

Eide har tro på at prosjektledelsen nå ønsker å få saken ut av verden. En del av oppgjøret til Forter/RYZ, som i alle fall dekker det de ansatte har til gode, er holdt tilbake.

Mangler bevis

På fredag blir det et møte mellom organisasjonsarbeider Frank Stuvland i Fellesforbundet Helgeland og ledelsen i utbyggingsselskapet Bechtel.

Arbeidstilsynet er endelig kommet på banen, og kommer på møtet. Så kanskje vi får litt drahjelp derfra i sluttspurten, håper han.

– Vi har fortsatt godt håp om at polakkene skal få sitt endelige sluttoppgjør. Men bankutskrift som dokumenterer at pengene er satt inn på den enkelte murers konto, mangler fortsatt, sier distriktssekretæren.

Annonse
Annonse