JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– 2009 blir et vanskelig år

KRISE: Administrerende direktør i HSH, Vibeke H. Madsen, mener det er for tidlig å avblåse krisen i tjeneste-Norge. – Det er fortsatt veldig lav etterspørsel og 2009 blir et vanskelig år, sa hun på et konjunkturseminar tirsdag.

stig.christensen@lomedia.no

Samtidig sa sjeføkonom Lars E. Haartveit at rentenedgangen har vært viktig.

– Uten den ville det sett mye verre ut, sa han.

Tallene for arbeidsledighet i HSHs område er ikke entydig negative, selv om tallene for desember var «skummelt høye», ifølge HSH-direktøren.

– For butikk så vi en viss oppgang i februar, sa Madsen og viste til at julehandelen var bra. Hun mente det ville utkrystallisere seg et klarere bilde i juni, når man har tallene for februar, mars og april.

Hvis man ser på året, februar 2008 til februar 2009, har arbeidsløsheten blant kontormedarbeidere økt med 40 prosent, opp til 2,5 prosent. I perioden desember 2007 til november 2008, har det ikke vært store utslag, verken for kontorarbeidere, butikk- og salg, reiseliv og transport eller for den fjerde kategorien, «serviceyrker og annet arbeid». Dermed har de store økningene i ledighetstallene kommet etter november 2008.

HSH har spurt sine medlemmer om framtidsutsiktene. En av fire vil gjennomføre eller planlegger å gjennomføre nedbemanninger.

– Det er fortsatt lav etterspørsel og det er den viktigste grunnen til nedbemanning, sa Madsen.

HSH viser til at antall konkurser i fjerde kvartal i fjor var 1175, en økning på 40 prosent.

Organisasjonen forventer en kraftig reduksjon av turister til Norge i år, og HSHs medlemmer på området venter en nedgang i omsetningen på mer enn ti prosent.

Det er store variasjoner i omsetning mellom bransjene. HSH påpeker at både 2007 og 2008 var gode år, og detaljhandelen i alt økte med 8,2 prosent i 07 og 3,8 prosent i 2008. For 2009 forventer man en vekst på kun 1 prosent.

– Det er uvanlig stor usikkerhet, og det skal lite til før samlet detaljomsetning faller under null, sier sjeføkonom Lars E. Haartveit.

HSH ønsker nulloppgjør til våren.

– Bedriftene må ha råd til å betale lønninger til de ansatte de allerede har. Overheng, glidning og prisvekst gir en reallønnsvekst på 2 prosent uten tillegg, hevder Madsen, som ikke vil ha tillegg ut over det.

HSH vil ha skattelette gjennom å øke minstefradraget fra en sats på 36 prosent til 40 prosent. De vil øke den øvre grensa for fradrag fra 70 000 til 80 000 kroner.

LO-Aktuelt nr. 6/2009

Annonse
Annonse