JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tapte saken i første runde

Den første varslingssaken etter innføringen av den nye varslingsbestemmelsen, er allerede prøvd for tingretten. I mars kom dommen. Den var nedslående.

anne.grete@lomedia.no

En ung engelskmann, Christopher Vrioni (27 år), ble ansatt som ufaglært kokk ved Mojo tapas og cocktail i Trondheim i 2007, en restaurant eid av Proviantgruppen AS.

Skulle få betalt.

Han var pliktoppfyllende og jobbet mye overtid, men den lovbestemte overtidsbetalingen uteble. Sommeren 2008 kom han i kontakt med LOs Sommerpatrulje, og fikk orientering om reglene for overtidsbetaling.

Vrioni ba om overtidstillegget, men ifølge ham sa sjefen at overtidstillegg får man ikke i Norge.

Dette tilbakeviser Proviantgruppen. Vrioni måtte først levere inn overtidslister, så skulle han få betaling, hevdet arbeidsgiver i retten.

Sommerpatruljen opplyste pressa om saken hans, en journalist tok kontakt og slik havnet saken i avisen. Da var han blitt en varsler.

Suspendert.

Han ble etter dette suspendert i fire uker, gitt advarsler og deretter satt til å vaske i Proviantgruppens seks restauranter.

Vrioni gikk til sak mot restaurantkjeden, og krevde erstatning for ugyldig suspensjon, ugyldig endringsoppsigelse og gjengjeldelse som følge av varslingen.

Gjengjeldelse er forbudt etter den nye varslingsbestemmelsen.

Han tapte deler av saken, men dommen var ikke enstemmig.

Flertallet i Trondheim tingrett (to av tre) mener han ikke hadde rett til å gå ut i media. Årsaken er at de mener varslingen ikke var forsvarlig.

Retten fastslår også at han hadde mulighet til å ta opp saken internt.

Hensynet til ytringsfriheten eller allmennhetens interesse kan heller ikke forsvare varslingen via media, hevder flertallet.

Anker dommen.

Vrioni fikk medhold i at suspensjonen var ugyldig, men Proviantgruppen frifinnes for ugyldig endringsoppsigelse og gjengjeldelse.

LO-advokat Jan Arild Vikan sier at han er innstilt på å anke dommen.

– Retten kom til at varslingen var uforsvarlig, til tross for at arbeidsgiver ikke betalte overtidstillegg til unge, og stort sett uorganiserte arbeidstakere. Dette er et utbredt problem i bransjen, sier Vikan.

Han forklarer videre at arbeidsgiver ikke hadde signalisert etterbetaling av overtidstillegget til alle arbeidstakere, eller en endring av det mangelfulle systemet sitt.

– Dette er den første dommen etter den nye varslingsbestemmelsen, og den vil legge grunnlaget for slike saker. Terskelen for arbeidstakers ytringsfrihet er svært begrenset etter denne dommen. Dette er svært betenkelig, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse