JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Moderat og solidarisk oppgjør

En krone i generelt tillegg og en krone i lavlønnstillegg. Det er resultatet av årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO.

ane.borrud@lomedia.no

I går kveld presenterte partene resultatet av lønnsforhandlingene mellom LO og NHO. Alle får et tillegg på en krone per time fra 1. april 2009 (tilsvarer rundt kr 2000 i året). I tillegg får de som er tilknyttet en overenskomst som ligger under 90 prosent av gjennomsnittelig industriarbeiderlønn. (90 prosent av gjennomsnittelig industriarbeiderlønn utgjør ca kr 319 000,- i året) et særskilt lavlønnstillegg på en krone per time fra 1. april.

– Det var et moderat og solidarisk lønnsoppgjør ut i fra den økonomiske situasjonen landet er i, sier Erna C. Hagensen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Harde forhandlinger

Forbundslederen forteller at årets lønnsforhandlinger var krevende. NHO gikk i utgangspunktet for et nulloppgjør, med bakgrunn i medlemsbedrifter med vanskelig økonomi. LO mente det likevel var rom for et generelt tillegg.

– Det er en balansegang mellom lønnspålegget vi vil kreve for våre medlemmer og at vi samtidig ikke vil sette arbeidsplasser i fare. Det er en vanskelig balansegang, men vi fant den til slutt, sier Hagensen.

Klausul

NHO-sjef Finn Bergesen jr forteller til nettportalen FriFagbevegelse at når arbeidsgiverne likevel til slutt gikk med på lønnstilleggene, var hovedårsaken en klausul i forhandlingsprotokollen som sier at de lokale parter har anledning til helt eller delvis å forhandle bort de sentrale tilleggene.

– Dette er en viktig bestemmelse som skal ivareta bedrifter med dårlig lønnsevne, sier Bergesen.

Forbundslederen i Arbeidsmandsforbundet understreker at en slik løsning forutsetter enighet mellom de lokale partene, og at man ikke kan forhandle fram en lønn som er lavere enn tariffavtalens lønnsbestemmelser.

LO fornøyd

Også LO-leder Roar Flåthen er fornøyd med at partene ble enige om et generelt tillegg og dermed økt kjøpekraft. Han kaller det et solidarisk oppgjør som tar hensyn til den økonomiske situasjonen som mange bedrifter nå er oppe i.

– Tatt i betraktning den vanskelige situasjonen i konkurranseutsatt næringsliv, med lav etterspørsel og økende ledighet, må vi si oss fornøyd med resultatet, sier Flåthen i en pressemelding.

Annonse
Annonse