JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NNN vag om olje i nord

Landsmøtet i NNN er vag i sin politiske uttalelse om olje- og gassleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Jens Stoltenberg berørte ikke temaet i sin tale.

Landsmøtet tar ikke standpunkt til spørsmålet, men nøyer seg med kravet om at virksomheten i havet utenfor områdene må underlegges særlig strenge kriterier og at konklusjon må utstå til etter at konsekvensanalysen foreligger neste år. I forslaget til uttalelse, som skal vedtas senere i ettermiddag, understrekes hensynet til fiskeriene og fiskeindustrien. Også i debatten om innsendte forslag var det få som hadde ordet om denne saken. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen understreket nødvendigheten av å vente på konsekvensutredningen før endelig standpunkt. Yngve Hansen, Myre foreslo at regjeringen ikke skulle fremme forslag om ,leting i kommende stortingsperiode, og ble støttet av Endre Sekse, Vågsøy. Forbundssekretær Hans-Johan Dahl mente at seilingen av stadig flere tankskip lands kystebn var en større utfordring for miljøet enn selve oljeletingen.

Stoltenberg taus om olje

Jens Stoltenberg nevnte ikke med et ord mulig olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen i sin tale. Han brukte mesteparten av sin taletid til å understreke meget kraftig alvoret i den økonomiske krisen. – Nå er det ikke lenger snakk om krise i en enkelt bransje, som IT-bransjen eller bankvesenet, men en global krise, mer alvorlig, vidtrekkende og dypere enn den vi hadde i 30-åra. Aksjene kan ta seg opp i løpet av et par år, mens arbeidsløsheten vil ut fra tidligere erfaringer vare 5-6 år. Erfaringen er også at folk som støtes ut i ledighet, har store problemer med å komme tilbake. Derfor er vi nødt til å sette inn massive virkemidler for å unngå at arbeidstakere støtes ut, understreket statsministeren og listet deretter opp tiltakene regjeringen hadde iverksatt for å møte krisa.

Sentrale tiltak

Det viktigste var lavere rente, fra 5,75 prosent i fjor høst til dagens 2 prosent, statlige låneordninger til banker og kredittinstitusjoner for at disse skal kunne låne ut mer til næringslivet, klassisk motkonjunkturtiltak som bygging og vedlikehold i offentlig sektor og arbeidsmarkedstiltak.

Annonse

Flere saker

Annonse