JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO krever allmenngjøring

LO-sekretariatet vedtar i dag å kreve allmenngjøring av deler av verkstedoverenskomsten i skips- og verftsindustrien. I tillegg krever arbeidstakerorganisasjonen allmenngjøring av landsoverenskomsten for elektrofag.

Kravene om allmenngjøring av de to overenskomstene blir sendt over til tariffnemnda i løpet av september, og blir behandlet i månedsskiftet september og oktober. Det blir nødvendigvis ikke en lett match. LO må dokumentere at det foregår utstrakt sosial dumping i de aktuelle bransjene for at nemnda skal gå med på LO og forbundenes krav om å gjøre deler av tariffavtalene om til norsk lov.

Bare lønn

Med allmenngjøring av landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK), vil alle arbeidstakere på byggeplassene være omfattet av lov om allmenngjøring. Kravet fra El & It-forbundet og LO dreier seg bare om bestemmelser om lønn.

Fallitterklæring

Fellesforbundet forsøkte å få til en avtale med Norsk Industri for å hindre sosial dumping i skips- og verftsindustrien. Arbeidsgiverne trakk seg fra forhandlingene i sommer. Derfor så ikke Fellesforbundet en annen løsning enn å kreve deler av verkstedoverenskomsten allmenngjort.

– Allmenngjøring er på mange måter en fallitterklæring for fagbevegelsen. En frivillig løsning ville vært det beste, sier Knut Bodding, leder av LOs forhandlingsavdeling og varamedlem i tariffnemnda.

Light-versjon

– Vi er i ferd med å innføre et nytt tariffsystem i Norge. Før har vi sagt at det skal lønne seg å være organisert og få tariffavtaler på arbeidsplassene. Nå blir vi tvunget til å gjøre deler av tariffavtalene om til norsk lov. Det er et nytt prinsipp, og en tankevekker, sier Bodding.

– Det vil fremdeles lønne seg å være fagorganisert, selv om deler av tariffavtalene blir allmenngjort. AFP, sluttvederlagsordningen og ulempetilleggene vil for eksempel ikke bli krevd allmenngjort. Dette blir jo en light-versjon av tariffavtalene, sier han.

Omfanget øker

Lov om allmenngjøring ble vedtatt i 1993. Siden den gang har deler av verkstedoverenskomsten (VO), fellesoverenskomsten for byggfagene (FOB) og landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK) blitt allmenngjort ved sju landanlegg. Siden er FOB gjort gjeldene for alle byggeplasser over hele landet, og LOK for Oslo og Akershus.

Annonse
Annonse