JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser sikre skolebusser

Fremskrittspartiet etterlyser tiltak som kan sikre barn i skolebusser.

– Nok en gang viser samferdselsministeren handlingslammelse og unnfallenhet, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) skriver i et svarbrev til Hoksrud at hun ennå ikke har tatt stilling til om det skal innføres tiltak som sikrer barn i skolebusser. Hun viser til en rapport hun har fått om saken.

– Rapporten fra Sintef viser at det er et omfattende og komplisert arbeid som må gjøres dersom det skal innføres særlige tiltak overfor denne pasientgruppen, både med hensyn til økonomi og praktiske og juridiske løsninger, skriver Navarsete.

Ministeren forteller at hun er i dialog med både Kommunaldepartementet og Kunnskapsdepartementet om saken.

120 millioner

Navarsete viser også til at fylkeskommunene har stor frihet til å utforme skoleskysstilbudet. Fylkeskommunene kan stille krav om sikring, og det er det flere fylkeskommuner som allerede gjør.

– Det er viktig å få innført et påbud om sitteplass for barn i skolebussene. Det er uholdbart at mange barn må stå i overfylte busser, sier Hoksrud.

Sintef mener at et slikt påbud vil koste over 120 millioner kroner siden det da trengs flere skolebusser i trafikk.

– Men her må staten stille opp med penger. De fleste fylkeskommunene sliter med trang økonomi og vil da naturlig nok prioritere lovpålagte oppgaver framfor å sikre barn i skolebusser, sier Hoksrud. Han mener at regningen kan bli mye lavere enn den kostnaden som Sintef opererer med.

Ørkenvandring

– Her står vi overfor en statsråd som ikke vil gjøre noe fordi det koster penger. Hun forsøker bare å skyve saken ut i tid, ved å sende den på en ørkenvandring mellom forskjellige departementer. Dette viser også at regjeringen ikke har vilje til å ta grep, sier Frp-talsmannen.

Hoksrud peker på at det har skjedd flere ulykker med skolebuss de siste månedene.

Sintef-rapporten konkluderer imidlertid med at skoleelever i liten grad blir skadd som passasjerer i buss.

– Ulykkestallene viser at de alvorlige skadene for denne trafikantgruppen skjer i situasjoner der skoleelevene enten er på vei inn eller ut av bussen, heter det i rapporten.

Setebelter

Hoksrud mener at alle barn må sikres med setebelter i skolebussene. Det har siden 1999 vært krav om setebelter i de fleste nye bussene, men her er det unntak for typiske bybusser som kjører relativt sakte.

Det vil ta sju år å skifte ut gamle busser, og ettermontering av belter i gamle busser vil koste rundt 800 millioner kroner.

– Vi i Frp mener staten bør legge opp til en gulrotordning som stimulerer fylkene til å skifte ut bussene raskere, sier Hoksrud. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse