JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dårlig lønn og boforhold

Utenlandske landbruksarbeidere på Ringsaker får dårlig betalt og bor under kummerlige forhold. Det rapporterer Fellesforbundets lokale avdeling.

Fellesforbundet på Ringsaker har gjennomflørt en undersøkelse blant de utenlandske arbeiderne på 20 gårder på Ringsaker. Resultatet er nedslående. Mange får betalt langt under minstelønna, de får ikke feriepenger, og de har ikke arbeidskontrakter.

Tør ikke oppgi lønn

Det opplyser Torbjørn Dybsand, prosjektleder i avdelingen.

– Mange tør ikke fortelle oss hva de har i lønn. De som har oppgitt lønna, ligger langt under det de skal ha, forteller han, og anslår 5-10 kroner under minimumssatsen for å være vanlig på Ringsaker, altså lønn på 75 til 85 kroner i timen.

En del betales også akkordlønn. Flere av de utenlandske arbeidstakerne skal heller ikke få betalt feriepenger, ifølge Dybesand.

Ukjent minstelønn

Utenlandske arbeidstakere uten erfaring krav på en minstelønn på 90,50 kroner i timen. Det slås fast både i overgangsregler fra UDI og i tariffavtalen for landbruket. Etter tre måneder ligger minstelønna på 108, 15 kroner i timen. Det er informasjon som en del av bøndene på Ringsaker ikke har tilegnet seg, ifølge Fellesforbundet.

Uakseptabelt

Heller ikke boforholdene rundt om på gårdene er i henhold til landbruksavtalen, forteller Dybsand. Arbeidstakerne har krav på enerom og tilfredsstillende sanitærforhold. Ombygde gårdshus med flere på samme rom, er derimot vanlig på Ringerrike.

– Sanitærforholdene er også svært varierende, opplyser Dybsand.

– Vi har ikke gjort noen graverende funn, men inntrykket er ikke bra. Dette er ikke akseptabelt i Norges største landbrukskommune, sier han.

– Tar avstand

Helmer Amb, leder i Ringsaker Bondelag, sier til Hamar Arbeiderblad at han vil ta rapporten alvorlig. Han har selv polakker i arbeid på sin egen gård, som han hevder jobber for norsk lønn.

– Mitt inntrykk er at de aller fleste gjør det på denne måten. Men jeg kan ikke svare for alle, så jeg kan ikke avvise at det kan være østeuropeere som har for dårlige forhold. Det tar vi avstand fra og gjør noe med, sier han til avisen.

Vaktbikkje

Torbjørn Dybsand i Fellesforbundet på Ringsaker mener det er nødvendig med mer kontroll og hyppige inspeksjoner fra myndighetenes side, for å rette opp forholdene for de utenlandske arbeidstakerne i landbruket.

– I denne sammenhengen opptrer vi som en vaktbikkje. Det er vanskelig å organisere folk, både fordi det tar tid å etablere et tillitsforhold, og fordi de er sesongarbeidere, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse