JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- LO åpner for reallønnsnedgang

Det hevder lederen for LO i Oslo, Kleiv Fiskvik. Han kaller forhandlingsresultatet mellom LO og NHO «helt vanvittig».

– Roar Flåthen kan ikke ha skjønt hva han gikk med på, sier Fiskvik i et intervju med Klassekampen i dag.

Fiskviks kritikk retter seg mot klausulen som gir enkeltbedrifter muligheter til å forhandle seg vekk fra lønnstilleggene LO og NHO ble enige om tirsdag kveld.

– Det de har gått med på er i realiteten å åpne for reallønnsnedgang. Det er i strid med vedtaket i LOs representantskap, mener lederen for LO i Oslo.

Avgjørende for NHO

Det var NHO som tok initiativ til å få med denne klausulen i protokollen fra forhandlingene. Ifølge de kommentarene som ble gitt fra forhandlerne tirsdag kveld var unntaksklausulen helt avgjørende for at NHO kunne akseptere LOs krav om et generelt tillegg.

Klausulen sier at dersom bedriftens økonomiske situasjon tilsier det, kan partene lokalt bli enige om at de lønnstilleggene LO og NHO kom til enighet om enten skal utsettes eller bortfalle helt.

Last ned hele forhandlingsprotokollen her.

Også ved lønnsoppgjørene i 1993 og 2003, da næringslivet var i store økonomiske problemer, ble det tatt inn liknende formuleringer i forhandlingsprotokollene mellom LO og NHO.

Annonse
Annonse