JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønt kort fra regjeringa

Det offentlige ID-kortet som alle bygningsarbeidere må ha er nå klart. Det grønne kortet skal gi grønt lys til byggeplasser i Norge.

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Jan-Erik Støstad gir frifagbevegelse en forhåndsdemonstrasjon av kortet. Det går mot at kortet lanseres 1. november, og i løpet av et halvt år regner Støstad med at det skal bli utstedt 360.000 kort.

For å få ID-kortet må man være ansatt i et selskap som har papirene i orden. Det vil si være registrert i Brønnøysundregisteret, Mva-registeret og arbeidstakeren i arbeidstakerregisteret. Alle som arbeider skal bære ID-kortet synlig, og dermed vise at de jobber i en seriøs virksomhet.

– Dette kortet har vekt internasjonal oppmerksomhet. Det er ingen andre land som har en tilsvarende ordning. I noen land finnes det frivillige bransjevise legitimasjonsordninger, men hos oss er ordningen obligatorisk og det er myndighetene som utsteder kortet.

– Kommer det til å bli kostbart?

– Nei, vi har varslet at det kunne koste mellom 100 og 150 kroner, nå viser det seg at prisen blir pluss minus 50 kroner. Dette skal arbeidsgiveren betale.

ID-kortet blir et svært sikkert identitetskort. Det har en sikkerhet på et nivå som høyere enn dagens norske pass. Det vil i praksis bety at de vil være nær umulig å forfalske.

Det blir Arbeidstilsynet som skal stå for utstedelsen av kortet. Krav til synlig kort vil lette kontrollen lokalt.

Den forrige regjeringa hadde et forslag til ID-kort, men det var partene i arbeidslivet slett ikke fornøyd med. Det ville vært lett å forfalske og misbruke.

– Vi hørte på partene i arbeidslivet, og ID-kort på byggeplassene er bare ett av en lang rekke tiltak mot sosial dumping i arbeidslivet som denne regjeringa har foreslått, sier Støstad som minner om kommunevalget 10. september. – Også lokalt er faglig-politisk samarbeid mot sosial dumping viktig.

Kravet til ID-kort gjelder også selvstendig næringsdrivende og utleiebedrifter, inklusive de som driver i forbrukermarkedet.

– Hvis det kommer en håndverker hjem til deg uten ID-kort, vil det derfor være god grunn til å sjekke nærmere, avslutter Støstad.

Annonse

Flere saker

Annonse