JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny arbeidslivsavis fra dansk LO

København: Med det fantastiske domenenavnet avisen.dk lanserer LO Danmarks første rene nettavis på sensommeren. Her skal ti ansatte journalister rapportere om arbeidslivet.

- Det er ingen medier i dag som beskjeftiger seg med ganske alminnelige mennesker. Selv om danskene bruker over en tredjedel av døgnets våkne timer på jobben, bruker de andre mediene utrolig få krefter på det. Vi vil alltid vinkle våre saker i relasjon til arbeidslivet, sier Bjarne Salomonsen, direktør i A/S A-pressen som er 100 prosent eid av fagbevegelsen, til FriFagbevegelse.no om den nye nettavisen.

A-pressen har levd et forholdsvis anonymt liv etter at den siste av de flere titalls tidligere A-presse-avisene var nedlagt.

Tomt etter Aktuelt LO-kongressen i 2001 vedtok å trekke teppet vekk under Aktuelt, verdens eldste arbeideravis, ved å stanse det årlige tilskuddet på 60 millioner kroner. Da hadde avisen nådd under en smertegrense på 25.000 eksemplarer, og bare 19 prosent av leserne var arbeidere.

I stedet satset A-pressen på nyhetstjenesten Newspaq som har 25 journalister ansatt og leverer stoff til blant annet forbundenes fagblad og en rekke lokalradiostasjoner.

Et annet element er reklamebyrået Uberkant som nylig skapte en oppsiktsvekkende kampanje, der den fiktive foreningen Danske Direktører takket regjeringen for skattereformen (trolig med forbundet 3F som egentlig avsender). Et tredje element er Mediawatch (der LO eier 40 prosent) som overvåker situasjonen i den danske medieverdenen. Et fjerde element er 24,5 prosent eierskap siden 2005 i gratisavisen metroXpress. A-pressen har med unntak av et lite underskudd i 2008, kjørt med overskudd siden 2004.

Endelig lanserte LO ukebrevet A4 i 2002. Det er ikke avgjort ennå om artikler fra A4 vil komme i avisen.dk. Det skal til gjengjeld nyhetene fra Newspaq - som allerede figurerer på avisen.dk.

A-pressen og privat eier Forklaringen er følgende: Domenet avisen.dk ble opprettet våren 2006 ved lanseringen av den islandsk eide gratisavisen Nyhedsavisen. Den nådde å bli Danmarks største dagblad, før den gikk dundrende konkurs i fjor høst etter å ha tapt rundt en milliard kroner. Forretningsmannen Morten Wagner forteller at han bød på domenet avisen.dk, straks konkursen var et faktum, og innledet et samarbeid med Newspaq for fortsatt å kunne fylle innhold på siden. Siden kom kontakten med A-pressen som nå eier 51 prosent av avisen.dk mot Wagners 49 prosent som han eier via selskapet Freeway.

Freeway er en portal for en rekke underholdningssider, dating og barn og unge-chatsiden arto.dk som angivelig besøkes av 400.000 hver dag.

Ingen ideologisk allianse - Har det noe med ideologi å gjøre at du nå allierer deg med A-pressen?

- Nei, overhodet ikke, sier Wagner til frifagbevegelse.no og røper at han tidligere var aktiv i Det konservative Folkeparti.

- Dette er ren forretning. Jeg har ikke tenkt politisk i denne sammenhengen, men LO med sin kontakt til 1,2 millioner medlemmer var den beste løsningen for å få noe spennende ut av avisen.dk. Vi er gode til å skape trafikk på nettet og har jobbet på å finne de riktige partnerne siden Nyhedsavisen gikk konkurs. Jeg satser på at dette skal gi overskudd i løpet av to år sier han.

Riktig tidspunkt - Vi har hatt ambisjoner om å lage en nettavis helt siden Aktuelt ble nedlagt. Og nå er det riktige tidspunktet kommet. Stadig flere medlemmer leser nyheter på nettet, og våre undersøkelser tyder på at det er et hull i markedet for en nettavis med sentrum-venstre-holdninger og fokus på arbeidslivet, sier A-pressedirektør Bjarne Salomonsen.

Han forteller at den nye nettavisens fokus på arbeidsliv skal forstås bredt: Når for eksempel en politisk beslutning gjør at mange barnehager må begrense åpningstiden, er dette noe som vil gå ut over småbarnsforeldre, som i forveien har en stresset balansegang mellom arbeidsliv og fritid.

10 mill fra LO - Vi er veldig klar over at nåtidens medier fører en innett kamp om forbrukernes tid. Så det handler i høy grad om å skape en avis som folk har lyst til å klikke seg inn på daglig når de sjekker nettet, sier Salomonsen som avviser at avisen.dk risikerer å bli et pengesluk for LO i likhet med Aktuelt. LO har satset ti millioner kroner på å starte opp den nye nettavisen, og Salomonsen er overbevist om at den reklamefinansierte avisen vil gi overskudd.

- Nå handler det bare om å komme i gang så raskt som mulig - realistisk sett bør vi kunne klare det i løpet av sensommeren.

På fagbevegelsens verdier - Jeg mener det er viktig med et medium som hviler på fagbevegelsens verdier og som tar utgangspunkt i en mer rettferdig fordeling av verdiene i samfunnet, sier LO-leder Harald Børsting til Berlingske Tidende. Han avviser enhver tanke om at LO ønsker å påvirke avisen.dk til å stryke fagbevegelsen med hårene.

Annonse
Annonse