JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever vern av Lofoten

Et KrF i posisjon vil stille absolutt krav om at Lofoten og Vesterålen vernes mot oljevirksomhet.

Gjeldende politikk i Kristelig Folkeparti er i dag varig vern mot oljevirksomhet i de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Ifølge leder av programkomiteen Knut Arild Hareide er det ingen grunn til å tro at dette vil endre seg, selv om partiprogrammet for kommende periode ikke blir vedtatt på landsmøtet før om en måneds tid.

Har tro på vern

– Hvis det blir en sentrum-høyreregjering etter valget neste år, er det all grunn til tro at disse områdene blir vernet. Vi hadde denne politikken i den forrige regjeringen, og den ligger fast, sa Hareide til NTB da han torsdag la fram programkomiteens forslag til partiprogram for kommende periode.

Også Venstre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti går inn for vern, men Hareide konstaterer at de tre største partiene kan synes å ha planer om en annen politikk.

– Den største trusselen mot vern er en rødgrønn regjering, for der kommer Arbeiderpartiet til å bestemme alt. Men får vi en ren regjering med Ap eller Høyre som er avhengig av KrF, kommer vi til å sikre dette, sa han.

Utvider kontantstøtten

Partiprogrammet for neste periode, 2009 til 2013, skal vedtas på KrFs landsmøte i Kristiansand i månedsskiftet april/mai. Forslaget fra komiteen inneholder flere justeringer av dagens politikk, ifølge Hareide, som karakteriserer det som et program for et modernisert KrF. Regningen er ifølge forsiktige anslag så langt 50 milliarder kroner i ekstra utgifter fra dagens nivå.

Programkomiteen foreslår blant annet en fleksibel foreldrepermisjon på 16 måneder, som skal kunne tas ut i løpet av barnets ti første leveår. Mor og far skal ha ti uker hver, mens resten kan fordeles som foreldrene ønsker. Dessuten tar komiteen til orde for å utvide kontantstøtten, snarere enn å innskrenke den, slik Sp programfestet sist helg. Det skal gjøres ved å øke beløpene til 5.000 kroner for ettåringer og 4.000 kroner for toåringer.

Klimaparti

Nestleder Inger Lise Hansen gjentok dessuten forslaget om å premiere dem som kjøper miljøvennlige biler med 25.000 kroner, og føre «en politikk som er utslippsreduserende». KrF vil blant annet redusere Norges utslipp med 30 prosent fra 1990-nivå innen 2020.

– Det viktigste med dette forslaget er at vi har en tydelig miljøprofil og en fattigdomsprofil. Vi har mange forslag for å begrense fattigdommen. Den regjeringen vi har nå, hadde fattigdom som en av sine tydeligste saker da den gikk på, men i løpet av fire år har de glemt den saken, sier Hareide.

– Den største enkeltsatsingen vår er dessuten å øke den samlede bistanden til 1,3 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI), sier Hareide. På lengre sikt skal andelen opp på 2 prosent, ifølge programforslaget. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse