JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stiller krav til FN

Utenriksminister Jonas Gahr Støre satser hardt på at FNs rasismekonferanse i Genève skal bli vellykket.

I en interpellasjonsdebatt i Stortinget torsdag sa han at Norge har gått inn i sluttspurten i arbeidet med et utkast til sluttdokument med fem hovedmålsettinger etter konferansen i slutten av april.

– Sterk og klar tekst

– Vi vil ha en sterk og klar tekst mot rasisme. Vi vil ikke akseptere språk som tar til orde for å forby såkalt ærekrenking av religioner, som enkelte land har tatt til orde for. Norges holdning er klar, det er mennesker og ikke religioner som har rettigheter etter menneskerettighetene. Det er mennesker som trenger beskyttelse ikke religioner, slo Støre fast.

– Ikke svekket ytringsfrihet

Han sa også at Norge ikke kan akseptere språk som svekker ytringsfriheten, slik det er fastlagt i internasjonale konvensjoner.

– Norge har arbeidet med å fjerne alle henvisninger til Midtøsten-konflikten som har ligget inne i forslag til tekst, sa han.

Spørsmålet ble tatt opp av Høyres leder Erna Solberg, som viste til at sluttdokumentet fra den forrige konferansen i 2001 er blitt tolket som en innskrenkning av ytringsfriheten og menneskerettighetene i tillegg til hets av Israel.

Hun frykter at resultatet kan bli det samme denne gangen og ville vite hva Norges absolutte krav i arbeidet med et sluttdokument vil være.

– Hva anser utenriksministeren som et punkt hvor ingen avtale eller tekst er å foretrekke, spurte hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse