JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fulle får servering

Ulovlig skjenking til berusende gjester foregår i stor utstrekning både i Trondheim og Bergen. Det hevder forskere etter å ha sendt ”fulle” skuespillere på byen.

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har gjennomført undersøkelser i restaurantbransjen i Trondheim og Bergen, og funnet at svært mange skjenker fulle gjester. Ifølge alkoholloven skal gjester som er åpenbart påvirket av alkohol nektes servering og vises bort fra stedet.

Sterk økning

SIRUS leide inn skuespillere til å gjennomføre studiens feltarbeid. Skuespillerne spilte fulle, men i 84 prosent av tilfellene de bestilte alkohol på restauranter i Bergen, fikk de servering. I den forrige undersøkelsen, gjennomført i 2003, fikk de servering i 63 prosent av tilfellene.

I Trondheim gikk det knapt bedre, i 2003 fikk skuespillerne servering i 74 prosent av tilfellene, mens i den ferskeste undersøkelsen var det økt til 82 prosent.

Kurs hjelper ikke

– Dette handler om en kollektiv aksept av en fyllekultur, på begge sider av disken, forklarer Bergljot Baklien, en av forskerne bak undersøkelsen.

Servitørene synes ikke det er så farlig om de serverer alkohol til åpenbart fulle mennesker.

I Bergen er det obligatorisk, for alle servitører og bartendere som skal skjenke etter midnatt, å delta på kurs hvor de blant annet lærer om hva alkoholloven sier om overskjenking. Det ser imidlertid ikke ut til å ha hjulpet.

Nå vurderer Gro Gaarder, leder for kontoret for skjenkesaker i Bergen å innføre en prøve etter gjennomført kurs. Det skriver Bergens Tidende i dag.

Bør ha fagbrev

– De som serverer alkohol bør ha fagbrev som servitør, mener Kirsten Renaa Bolognesi, leder i Trondhjems Kelnerforening.

Hun mener overskjenkingen er en følge av kunnskapsmangel hos både ledelse og ansatte i utelivsbransjen. Bolognesi hevder at lange åpningstider gjør at gjestene ankommer utestedene langt på natt, i beruset tilstand. Hun ønsker å innskrenke åpningstidene, slik at ingen restauranter i Trondheim stenger etter klokka to.

– Useriøs

NHO Reiseliv hevder undersøkelsesmetoden er useriøs, og stiller spørsmål ved resultatene.

– Det eneste denne studien viser er jo at noen skuespillere som prøver å spille beruset, får kjøpt alkohol. Loven er jo ikke brutt i denne studien, ettersom disse provokatørene faktisk ikke har vært påvirket. Det er useriøst å si noe så bastant om overskjenking generelt basert på disse tallene, sier Hilde Charlotte Solheim, kommunikasjonsdirektør i organisasjonen til ANB.

Avviser kritikk

Bergljot Baklien fastholder at bruk av skuespillere i slike studier er en velbrukt metode, som brukes i flere land, blant annet Sverige, Finland og USA.

– Det finnes knapt noen måte å gjøre dette på. Skjenkekontrollen avdekker svært få tilfeller av overskjenking. Vi har prøvd spørreskjema til de ansatte, men de svarer veldig korrekt, sier forskeren.

Annonse
Annonse