JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingenting virker mot ledigheten

Ledigheten i byggebransjen har økt med 171 prosent på ett år. Verken tiltakspakker eller lokale initiativ biter på krisa.

Arbeidsledigheten i kongeriket øker eksplosjonsartet. Hittil i år har vi fått 15.000 nye arbeidsledige, 4.200 av dem kom i mars, til tross for lav rente og flere bank- og tiltakspakker.

Heller ikke lokale tiltak som firedagers arbeidsuke og lønnsreduksjon har ønsket effekt mot krisen. Dagsavisen snakket med fire bedrifter som hadde tydd til slike løsninger i januar. Bare én har unngått masseoppsigelser.

Liten effekt

NorDan, Minera, Norema og Ekornes fortalte alle at de ansatte i en overgangsperiode skulle jobbe fire dager i uken, mot 80 prosents lønn. Håpet var at det skulle være nok til å hindre at ansatte måtte gå i det man håpet var en forbigående nedgangstid.

Status tre måneder senere:

Kjøkken-, bad og garderobeprodusenten Norema på Jevnaker har gått konkurs; 120 mistet jobben i det lille lokalsamfunnet.

Møbelfabrikken Ekornes har lagt ned en fabrikk på Stranda på Nordvestlandet, sagt opp over 150 ansatte og permittert rundt 80.

Skiferprodusenten Minera i Alta har også vært nødt til å ty til oppsigelser. Fire av 33 mann har gått ut porten.

– Jeg vil ikke se bort ifra at kanskje dobbelt så mange ville ha mistet jobben om vi ikke hadde gått ned til firedagersuke i januar, sier produksjonsformann Egil Bakkeby.

Bare NorDan på Arneberg i Hedmark har unngått oppsigelser på grunn av den kreative løsningen.

Frykter for jobben

Idet Dagsavisen ankommer er hovedtillitsvalgt Johnny Aaland i byggfirmaet NCC i Oslo i ferd med å avslutte arbeidsdagen sammen med de kollegene som fortsatt har jobb. NCC har cirka 50 permitterte lokalt for øyeblikket. Flere står i fare.

– Stemningen er ganske anspent om dagen. Mye av hverdagen går med til å prate om situasjonen. Det er ikke så lett å ha mange andre tanker i hodet, når det er så mye usikkerhet.

NCC har vurdert andre tiltak enn permitteringer og oppsigelser. Likevel erkjenner kommunikasjonssjef Cato A. Mørk at selskapet vurderer å kvitte seg med ytterligere 200 av rundt 1.500 ansatte på landsbasis.

Johnny Aaland mener rullerende permitteringer kan være et alternativ. Foreløpig har ikke lønn vært et tema, men Aaland er forberedt på at det kan komme på bordet.

– Jeg går egentlig bare og venter på det, sier han.

Flere vil miste jobben

Ifølge Nav er situasjonen i NCC typisk. Noen har allerede fått kjenne øksa – og enda flere skal det bli i løpet av året.

– Vi regner fortsatt med over 100.000 arbeidsledige før året er omme, sier seksjonssjef Stein Langeland. De store hoppene i antall arbeidsledige vil komme utover høsten.

– Da får vi i tillegg til den generelle veksten i arbeidsledigheten også flere nyutdannede arbeidssøkere som vil ha jobb, og flere som har jobbet på korttidskontrakter som går ut før sommeren, sier Langeland.

Tallene for mars er innenfor Navs prognoser, ifølge Langeland.

– Justert for sesongsvingninger fikk vi 4.200 flere ledige i mars. Ikke overraskende, men lite hyggelig, sier Langeland. Han legger til at tallene for mars trolig ville sett styggere ut uten arbeidsmarkedstiltak og bank- og tiltakspakken fra regjeringen. (ANB)

Annonse
Annonse