JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Instruksen offentliggjort

Den hemmelige instruksen til Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) er nå offentliggjort.

I instruksen kommer det fram at det ikke finnes noen hjemler som gir sikkerhetstjenestens nye, operative avdeling lov til å benytte overvåkingsmetoder, melder TV 2.

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene (EOS-utvalget) uttalte onsdag at det er igangsatt gransking av tjenestens arbeidsmetoder etter å ha mottatt bekymringsmeldinger. Meldingene dreide seg ifølge utvalgets leder Helga Hernes om at FOST har brukt arbeidsmetoder som ikke er lovlige, blant annet ulovlig overvåking av norske borgere.

Talsmann for forsvarsledelsen Christian Øverli kunne onsdag ikke svare på om tjenesten har mulighet til å overvåke folk eller om det har blitt gjort.

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer på instruksen til Forsvarets sikkerhetstjeneste, for den er gradert begrenset, sa Øverli til TV 2.

Heller ikke tjenestens leder Geir Gade ville snakke om hva tjenesten driver med. Men torsdag ble altså instruksen offentliggjort. Det står i den nå nedgraderte instruksen at det ikke finnes hjemler som gir sikkerhetstjenesten lov til å benytte overvåking.

EOS-utvalget skal til slutt avgjøre om tjenesten har gjort noe ulovlig. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse