JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan streike for pensjon

Hvis partene i offentlig sektor ikke blir enige om framtidens pensjonsordninger, kan det bli storstreik.

LO Stat, Unio Stat, Akademikerne Stat og YS Stat la fram felles krav om «en rimelig lønnsøkning» da de fredag møtte statens forhandlingsdelegasjon. Men i et mellomoppgjør i finanskrisetider er det ikke de store kronetilleggene partene kommer til å krangle mest om. For det vanskeligste temaet er å tilpasse pensjonsordningene i offentlig sektor til den nye folketrygden. I fjor ble avtalefestet pensjon (AFP) en hovedsak i lønnsoppgjøret i privat sektor. Nå står det offentlige for tur.

– Hovedutfordringen i årets tariffoppgjør blir å finne en god løsning på saken om tjenestepensjon i offentlig sektor, sier forhandlingsleder Pål N. Arnesen i YS Stat.

Arbeidstakerorganisasjonene vil først etter påske legge fram detaljene i de økonomiske kravene og kravene tilknyttet AFP og tjenestepensjon.

– Krevende

– Kravene var slik de vanligvis pleier å være ved et oppstartsmøte, sier statens forhandlingsleder, personaldirektør Siri Røine, til NTB. Hun medgir at forhandlingene blir krevende.

– Det er tunge saker som skal på plass, så pensjon vil være en krevende oppgave å løse, legger hun til.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) har uttalt til NRK at hun ikke utelukker en streik, men forhandlingslederen vil ikke si noe om det.

– Jeg starter alltid forhandlingene med det for øye å komme fram til en forhandlingsløsning, sier Røine.

Slutten av mai

Først etter påske vil forhandlingene starte for alvor, forhandlingsfristen utløper ved midnatt 30. april. Trolig kommer ikke partene til enighet og må få hjelp fra Riksmeklingsmannen som har frist til midnatt 26. mai. Hvis heller ikke meklingsmannen klarer å finne en løsning som partene kan godta, vil store deler av offentlig sektor gå ut i streik.

Leder for Unio Stat Arne Johannessen sier at hans medlemmer er forberedt på en streik hvis det skulle bli nødvendig.

– Det er jo soleklart at når du går inn i så tøffe forhandlinger, så planlegger vi ut ifra alle muligheter, men vi er svært tydelige på at vi ønsker en forhandlingsløsning for pensjonen som skal gjelde i mange tiår.

LO tror på løsning

Ved overlevering av kravene var stemningen god mellom partene, sier leder for LO Stat Morten Øye.

– Når vi begynner med detaljene rundt statspensjonen kan det nok bli mer heftig, men jeg har veldig god tro på at vi skal komme fram til en løsning, sier Øye til NTB.

Alle organisasjonene som organiserer offentlig ansatte krever en videreføring av pensjonsordningen der de ansatte får to tredeler av sluttlønn i pensjon. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse