JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppgjør om tipsen

Tirsdag møtes servitørene og ledelsen ved Theatercafeen i Oslo i lagmannsretten. Nå skal det avgjøres hvem som har råderetten over tipsen.

Hvem skal ha tipsen gjestene legger igjen på bordet? Det strides servitørene, med Fellesforbundet ved sin side, og ledelsen ved Theatercafeen om.

I alle år har det vært servitørene som har beholdt tipsen, med mindre gjesten har bedt om noe annet.

Tipser god service

Ledelsen ved restauranthuset Continental vil det annerledes. I mange år har ledelsen forsøkt å få til en deling av tipsen. Siden 2005 har de forsøkt å få til en avtale med servitørene, hvor 65 prosent av tipsen går til servitørene, og 35 prosent til kokkene. Ledelsen begrunner ønsket om tipsdeling med at det vil skape et bedre arbeidsmiljø på bedriften.

Da det ikke ble enighet om en avtale, vedtok styret i Theatercafeen å innføre tipsdeling. Da stevnet servitørene og deres forbund bedriften for tingretten.

– Jeg får tips fordi jeg gir god service. Har jeg en dårlig dag er det lite tips å få, uansett hvor god maten er, sier Svein Frode Pettersbakken, servitør og tillitsvalgt ved Theatercafeen.

– Tips får servitørene for det lille ekstra de yter, utover å servere god mat og vin, supplerer Eli Ljunggren, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Styringsretten

I februar i fjor møttes servitørene og arbeidsgiverne i Oslo Tingrett. Servitørene tapte. I dommen slås det fast at bedriften har styringsrett over tipsen. Tips er ikke omhandlet i verken lov eller avtaleverk. De som mottar tips, betaler én prosent ekstra skatt av inntekten sin.

Tipsdeling ble innført etter at dommen falt. Også de ansatte i oppvasken og i vinbaren er med på å dele tipsen.

– Servitørene har hevd på tipsen, slik har det vært i 75 år på Theatercafeen. Dette er et prinsipp som omhandler styringsretten. Bedriften kan ikke ha styringsrett over andres eiendom, sier Ljunggren.

Svein Frode Pettersbakken mottok 100.000 kroner i tips fra april i fjor og ett år framover. 35.000 av dem har han måttet gi fra seg.

Splitt og hersk

– Hvis arbeidsgiverne mener at kokkene får for lite betalt, må de gjerne sette opp lønna deres. Det er ikke servitørenes tips som skal subsidiere kokkelønningene, sier Eli Ljunggren.

– Vi skal kjempe for de lavtlønnede, men det er ikke her kampen skal stå, sier hun, og minner om at servitørene har vært ute i streik flere ganger for å heve de lavest lønte.

– Det er ikke gjennom bedriftens splitt-og-hersk-taktikk det skapes et godt arbeidsmiljø, sier forbundssekretæren.

Pettersbakken bekrefter at arbeidsmiljøet på Theatercafeen ikke er godt. Arbeidstilsynet ga etter en inspeksjon i sommer pålegg om at bedriften må skaffe seg en oversikt over arbeidsrelatert sykefravær og å utarbeide rutiner for forebygging og oppfølging.

– Vi vinner

Tirsdag skal problemstillingen igjen på bordet. Det er satt av tre dager til saken i Borgarting lagmannsrett.

Pettersbakken og Ljunggren er sikre på å vinne.

– Vi kommer til å dele tipsen hvis vi vinner også, for å få fred. Men det er vi som bestemmer hvordan, sier servitøren.

Annonse
Annonse