JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettsoppgjør om tipsen

Borgarting lagmannsrett har de siste tre dagene behandlet spørsmålet om hvem som skal beholde tipsen gjestene legger igjen etter endt besøk på Theatercafeen. Servitørene står mot bedriftsledelsen og kokkene.

Kvart på to i ettermiddag ble det satt punktum for partenes forsøk på å overbevise lagmannsretten om hvem som har rett. Skal servitørene beholde tipsen som gjestene legger igjen på Theatercafeen, eller skal den deles med kokkene?

Høyesterett?

Saken gikk for Oslo Tingrett i februar 2006. Da var det arbeidsgiverne som vant saken. Dermed anket servitørene og Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet til lagmannsretten. Uansett utfall av denne saken er det ikke umulig at saken vil bli anket til Høyesterett.

Tipsdeling innført

I 70 år har servitørene på Theatercafeen mottatt og beholdt tipsen fra gjestene. Den ordningen har Theatercafeens ledelse forsøkt å endre på i flere år. De ønsker at tipsen skal deles med de øvrige ansatte i restauranten. Etter at bedriften vant i tingretten i fjor, ble det innført tipsdeling hvor 65 prosent beholdes av servitørene, og 35 prosent går til kokkene, de ansatte i oppvasken og i vindisken. Partenes anslag om hvor mye penger hver servitør mottar, varierer fra 100.000 til 200.000 kroner i året.

Grådig

Bedriftens hovedargument for å innføre tipsdeling er at det vil føre til et bedre arbeidsmiljø. Under rettsaken ble arbeidsmiljøet beskrevet som svært dårlig. Bedriften legger blant annet skylda på manglende tipsdeling og ulik lønn. At servitørene beholder tipsen karakteriserte bedriftens advokat Jan Fougner som grådig, urettferdig og usolidarisk.

Tradisjon

Servitørene og deres forbund, Fellesforbundet, hevder at tipsen er servitørenes eiendom, og at bedriften ikke kan beslaglegge den ved å pårope seg styringsretten. Det er tradisjon og hevd for at tipsen tilhører servitørene. At arbeidsmiljøet på restauranten er dårlig, har helt andre årsaker, mener servitørene.

Mange vitner

Deler av tirsdagen, hele onsdag og deler av torsdag ble brukt til å høre ulike partsforklaringer og vitner. De sistnevnte dreide seg i hovedsak om ansatte i andre restauranter hvor tipsdeling er vanlig, og på den annen side, der det ikke forekommer.

Dommen vil tidligst falle i slutten september, opplyste lagdommer Anne Ellen Fosse.

Annonse

Flere saker

Annonse