JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir «illojale» kolleger gule kort

Politifolk som frivillig jobber overtid utsettes for mobbing av kolleger.

Politiforbundets kamp for høyere lønn og økt vern av fritid skaper bitre konflikter innad i politiet.

Dagsavisen får fra flere ulike hold bekreftet at grove karakteristikker, sjikanerende e-poster og regelrette utfrysningsteknikker rammer politifolk som ikke helt og fullt støtter opp om Politiets Fellesforbunds strid mot Justisdepartementet.

Polititjenestemenn som velger å jobbe frivillig overtid blant annet opplever å få gule lapper i posthyllene sine, som et forvarsel fra kolleger om at rødt kort blir det neste, og et klart signal om at de oppfattes som illojale.

I et politidistrikt på Østlandet mottok en polititjenestemann e-post fra en annen kollega. Der sto det følgende: «Hører rykter om at du jobber frivillig overtid i disse «reaksjonsdager».» Mottakeren av e-posten ble advart mot konsekvenser av å jobbe mer overtid: «Merk deg at det kommer en tid senere også, da alt dette er over. Og et surt arbeidsmiljø tar lang tid å rette opp... Jeg håper for din egen del, og oss andres, at du stiller opp.»

Studentaksjon

Ved Politihøgskolen startet en gruppe politistudenter i vinter «Operasjon søknadstørke», der alle studentene ble oppfordret til å vente med å søke sommerjobb.

Studenter som ikke støttet denne linjen ble frosset ut.

– Da de satte seg ned i kantina, reiste folk seg og gikk, forteller en politistudent til Dagsavisen. Aksjonen ble senere avblåst.

Rektor Hans Petter Sjøvold ved Politihøgskolen forteller at politistudenter har fått skarpe reaksjoner fra kolleger når de har satt seg på overtidslister.

– De har fått beskjed om at det kan få konsekvenser for jobb senere, sier Sjøvold.

Oslo politidistrikt har også slitt med problemet, men har grepet fatt i det, ifølge politimester Anstein Gjengedal.

– Det har vært tilfeller på grensen til mobbing. Vi er opptatt av å slå ned på den slags ukultur, sier han.

Kalles Judas

Politijuristene har fått flere henvendelser fra polititjenestemenn som er blitt sjikanert og stemplet som illojale fordi de ønsker å jobbe overtid, i strid med det rådende regimet.

– De kalles judas eller tilsvarende i tekstmeldinger, sier leder i Politijuristene, Curt A. Lier.

Han er kjent med slike episoder ved flere politidistrikt i Norge.

– Omfanget er relativt stort, sier han.

– Klart uakseptable

Hovedverneombud for politi- og lensmannsetaten, Bjørn Egeli, bekrefter at politifolk har stått mot politifolk i løpet av politikrisen.

– Frontene har vært markante i noen politidistrikter. De tilfellene som har vært meldt inn til oss av episoder mellom kollegaer er klart uakseptable. Det er i hovedsak snakk om harde ord og karakteristikker. Flere av politidistriktenes hovedverneombud har vært nødt til å gå ut til de ansatte og si, obs, obs, nå må vi oppføre oss ordentlig mot hverandre, sier Egeli til Dagsavisen.

Han ønsker ikke å gi eksempler av frykt for å tilspisse konflikten.

– Men hver enkelt sak er ille nok for den som rammes, og følges grundig opp av oss, sier Egeli.

– Ren mobbing

Lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, oppfordrer medlemmene til å bruke hodet, og til ikke å la frustrasjon og følelser få styre.

– Jeg kan bekrefte at det har vært noen tilfeller som jeg oppfatter som ren mobbing av kolleger. Sånn skal vi ikke ha det. Det er uverdig og noe jeg reagerer sterkt på. Selv om vi er inne i en tøff kamp så skal du som polititjenestemann oppføre deg anstendig, det være seg overfor en kollega eller andre, sier Johannessen.

Han hevder at slike hendelser kun har skjedd i et lite omfang og peker på det ansvar politimestere og andre ledere i politiet har for å bekjempe mobbetendenser.

– Jeg opplever at en del ledere i for stor grad skygger banen i slike situasjoner, samtidig må også regjeringen ta sitt ansvar for å la en konflikt pågå over så lang tid, sier Johannessen. (ANB)

(Undersak)

* Politiforbundet krever økt økonomisk kompensasjon for ubekvem arbeidstid, flere ansatte og rett til å forhandle om arbeidstidsbestemmelsene i politiet.

* Å si nei til å jobbe overtid og å protestere mot bruk av beordringer og pålagt overtid, er blant virkemidlene politifolk bruker i kampen for å nå sine mål.

* Nå viser det seg at kampgløden blant politiforbundets medlemmer ikke bare brukes mot politimestere, Politidirektoratet og Justisdepartementet som forhandlingsmotparter.

* Frustrasjon og aggresjon rettes også innad i det som ser ut til å være en knallhard indre justis blant politiorganiserte.

* Politifolk som jobber overtid opplever at kolleger legger gule kort, eller lapper, i posthyllene deres, som på en fotballbane, hvor spillere blir advart av dommeren for ufint spill. (ANB)

Annonse
Annonse