JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tamiler ba Støre om hjelp

– Støre, hjelp oss! Støre, hjelp oss! Skarpe trommer og taktfaste rop ledet an de 3.500 tamilene som demonstrerte i Oslo fredag.

Stemningen var høylytt og engasjert, men ellers fredelig. Arrangørene hadde ingen planer om å ta turen til den srilankiske ambassaden. De rettet i stedet krav til norske myndigheter om å gjøre mer.

– Den srilankiske regjeringen ønsker ikke en fredelig løsning. Erfaring tilsier at det ikke er noen vits i å be om noe fra dem, sier nestleder Rooban Sivarajah i Norsk Tamilsk Forum til NTB.

Stemningen var en annen 6. april da de tamilske demonstrantene brøt seg inn i Sri Lankas ambassade i Oslo.

– Vi tar avstand fra slike handlinger. Vi oppfordrer alle som demonstrer til å holde seg innenfor norsk lov. Markeringen skal ikke gå ut over sivilbefolkningen, sier Sivarajah.

– Hjelp oss!

Noen av demonstrantene ropte på hjelp fra den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre. Andre ropte taktfaste kamprop om selvstyre og egen stat. Noen holdt plakater med krav om umiddelbar våpenhvile, atter andre viste fram bilder av ofre for krigshandlinger.

De norske tamilene fikk støtte fra tilreisende tamiler fra både Danmark og Sverige under fredagens markering.

– Situasjonen på Sri Lanka er blitt verre. Den humanitære situasjon er den verste i verden. Tamilene utsettes for folkemord. Det haster med at det internasjonale samfunnet griper inn, sier Sivarajah.

Demonstrantene startet marsjen i Frognerparken. Opptoget stoppet ved Utenriksdepartementet for å overlevere en appell, som ble mottatt av spesialutsendingen til Sri Lanka, John Hanssen-Bauer. Deretter gikk toget videre mot Stortinget for å levere samme appell der.

– Nyttige innspill

John Hanssen-Bauer mener demonstrantene kom med nyttige innspill til Utenriksdepartementet. .

– Vi mottok appellen og hadde en diskusjon med representantene. De uttrykte sin frustrasjon og sorg over det som skjer på Sri Lanka og la fram krav til oss om å gjøre mer. Det er nyttig for oss å høre deres synspunkter, og viktig for oss å få forklart dem hva Norge faktisk gjør for å finne en løsning på konflikten, sier spesialutsendingen til NTB.

Han roste tamilene for en fredelig demonstrasjon.

– Vi berømmet dem for at demonstrasjonen gikk fredelig for seg, i motsetning til demonstrasjonen 6. april. Vi understreket også at demonstrantenes innbrudd på Sri Lankas ambassade har komplisert arbeidet for norske myndigheter, sier Hanssen-Bauer. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse