JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

A- og B-overenskomst i Danmark

Partene i dansk arbeidsliv forbereder nå å lage en A-overenskomst for danske bedrifter og en B-overenskomst for utenlandske bedrifter i Danmark.

torgny.hasaas@lomedia.no

Når et utenlandsk firma kommer til Danmark med sine ansatte for å jobbe vil de i framtida bli møtt av en overenskomst på et lavere nivå enn det som er vanlig for danske firmaer.

Dette kom fram da Finn Sørensen, fra Fagligt Ansvar i Danmark, innledet på den landsomfattende faglige konferansen i Oslo som startet i dag. Faglig Ansvar er nettverk av fagforeninger som ble dannet etter at regjeringserklæringen til Fogh Rasmussens første regjering ble oppfattet som en krigserklæring mot fagbevegelsen.

I desember 2007 avsa EF-domstolen en rekke dommer, blant annet dommen i Laval-saken. I denne dommen blir det slått fast at utenlandske firmaer ikke er forpliktet til å betale mer enn den lovfestete minstelønn. Dette er et stort problem i de nordiske landene som ikke har minstelønn.

I Norge er dette forsøkt løst gjennom allmenngjøringsloven. I Danmark fikk de en ny lov 18. desember i fjor, den såkalte Laval-loven. Den slår fast at danske fagforeninger har lov til å bruke kampmidler overfor utenlandske arbeidsgivere som ikke betaler sine ansatte en lønn som svarer til det de danske arbeidsgiverne er forpliktet til å betale for tilsvarende arbeid.

– Men det er en viktig innskrenkning i loven. Loven legger til grunn en minstelønnsoverenskomst. Det blir ikke lov å regne med for eksempel lokale lønnstillegg, akkord, pensjon som i Danmark utgjør 12 prosent av lønna og utdanningstillegg, sier Sørensen.

– Arbeidsgiverne mener at det er tariffens minstelønnssats som brukes, men den er det nesten ingen som går på. Fagbevegelsen mener at den reelle minstelønnssatsen skal legges til grunn. Forskjellen mellom de to satsene kan være så mye som 70 kroner, forklarer Sørensen.

Uansett så kommer dansk fagbevegelse framover til å operere med to sett overenskomster, en for danske bedrifter og en for de utenlandske. Om dette er i tråd med EU-retten er også et spørsmål.

– Du skal ikke se bort fra at det kan komme en «Laval-sak» fra Danmark også, spår Sørensen.

Konferansen i Oslo foregår over to dager, og er arrangert av 15 LO-avdelinger, og samler til sammen rundt 100 deltakere. På dagsorden er det flere EU-relaterte spørsmål. Foruten Laval-dommen skal også tjenestedirektivet, EUs helsedirektiv og EØS-avtalen belyses. Konferansen skal også drøfte ulike nye selskapsformer som NUF og Europeiske selskaper og hva det betyr for fagbevegelsen og arbeidsmiljøet.

Til slutt i morgen blir det en disuksjon om hva som kommer til å være de viktigste kravene å reise på LO-kongressen.

Annonse

Flere saker

Annonse