JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flammen skal avta

Statoil lover at fakkelflammen over Melkøya skal avta i slutten av måneden. SFT sier at sot-utslippene er innenfor verdiene som er tillatt, men kritiserer Statoil for håndtering av fakkelsaken.

På folkemøtet på Melkøya i går møtte 250 hammerfestinger som har fått byen sota ned av fakkelen over prosessanlegget.

I følge Finnmark Dagblad fikk de høre at ennå er ikke alle prøver analysert. Men Statens Forurensingstilsyn sa at prøver som hittil er analysert, viser at utslippene ligger innafor tillatelsene som er gitt.

Burde ha visst

Derimot fikk Statoil kritikk for hvordan de har de hadde håndtert fakkelsaken. Det hjalp ikke at informasjonsleder Sverre Kojedal forklarte at også Statoil var overrasket over soten, forteller Finnmark Dagblad.

– Ut fra informasjonen de kom med, har de ingen grunn til å være overrasket. Etter min mening burde de innkalt til informasjonsmøte allerede 21. august og fortalt om det som skal komme, sa SVs førstekandidat i Hammerfest, Reidar Johansen.

Hvem skal rydde opp?

Statoil sa seg på møtet villig til å ta regninga for rengjøringen dersom soten har ført til skader

– Vi tar kritikken som har kommet på alvor, og vi ønsker selvfølgelig å ha et godt forhold til folk i Hammerfest, det er vi helt avhengig av, sier Kojedal.

Fortsatt fakkel

Fakkelen over Melkøya brenner nå gass, som planlagt, i innkjøringsfasen for prosessanlegget. Men Kojedal sier til Magasinett at gassen nå tas inn i flere og flere faser av produksjonen. Ved slutten av måneden regner man med at prosessen er i gang, og at gassen går til lagring og eksport som nedkjølt, flytende LNG.

– Fakkelen vil reduseres i neste uke og fram til slutten av måneden. Når prosessen er i gang, vil det i prinsippet ikke være noen flamme. Men alle anlegg for olje og gass bruker fakkel som en sikkerhetsinstallasjon, for eksempel for å redusere trykket i en kritisk situasjon. Så vi kan ikke se bort fra at det kan bli en flamme over Melkøya seinere, sier Kojedal.

Annonse

Flere saker

Annonse