JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer norsk for innvandrere

Regjeringen vil gi innvandrere mer norskopplæring.

Det kunne Ap-nestleder Helga Pedersen fortelle på landsmøtet i Arbeiderpartiet søndag.

Regjeringen har gått inn for å fordoble dagens rett og plikt til norskopplæring fra 300 til 600 timer.

– Vi foreslår også at det innføres obligatoriske prøver i norsk for de som gjennomfører denne opplæringen, sa Pedersen.

Hun viste til at det i dag ikke er et krav om at alle innvandrere skal avslutte opplæringen med en prøve. Det er i dag opp til den enkelte kommune å avgjøre om det skal kjøres en slik prøve eller ikke.

– Mange deltakere gjennomfører norskopplæring uten å få dokumentert hvilke kunnskaper han eller hun har, sa Pedersen som begrunnelse for at det nå innføres obligatoriske prøver.

– Vi stiller krav, men vi er rettferdige. Vi krever at alle lærer seg norsk, men skaper tilbud slik at det er mulig for alle. Vi respekterer ulike kulturer og religioner, men viker ikke en tomme på regler og verdier for ytringsfrihet og likestilling, sa Pedersen.

Olje i nord

I sin tale om det nye partiprogrammet la Helga Pedersen hele sin tyngde inn på at beslutningen om eventuell oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen skal utsettes til 2010. Hun vil ikke være med på at det er feigt ikke å si et bastant ja eller nei nå.

– Det ville i så fall være et brudd på lange tradisjoner i Arbeiderpartiet og i norsk ressursforvaltning. Vi skal bygge våre beslutninger på den best tilgjengelige kunnskapen, sa Pedersen.

Hun viste til at hva som ble resultatet av at Ap heller ikke foran valget i 2005 hadde et klart standpunkt til ny oljevirksomhet i nord.

Finne balansen

– Petroleumsnæringen var fornøyd med å få tilgang til nye arealer, og vi tok hensyn til miljøinteresser, den nordnorske landsdelen var tilfreds og fiskerne hadde fått gjennomslag for alle sine krav, sa Pedersen.

– Den balansen vi fant den gang viser at det var klokt å bruke nødvendig tid til å finne de gode løsningene. Vi skal ta den tiden vi trenger også når det gjelder Lofoten og Vesterålen, slo Pedersen fast.

– Ap skal være positiv til å ta i bruk nye muligheter i nord, men Ap vil ikke sette miljø- og fiskeriinteressene på spill. Så vil jeg like sterkt understreke at et vedtak som minner om varig vern, det samsvarer dårlig med måten Ap håndterer store og viktige spørsmål på, sa Pedersen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse