JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En arbeidsløs verden

Skrekkscenariet fra ILOs årlige rapport om den globale utviklingen på arbeidsmarkedet, framstår som optimistisk to måneder etter at den ble presentert. Det blir flere arbeidsløse, flere i arbeid som er fattige og flere som utnyttes kynisk av arbeidsgiver. Ti år med positiv utvikling er i ferd med å forvitre.21.04.2009
11:26
16.12.2013 09:40

sym@lomedia.no

Sjefen kalte meg inn på kontoret rett etter at jeg hadde vært i Washington og fulgt innsettelsen av Obama. Han sa han visste at jeg var tilhenger av forandring siden jeg hadde støttet Obama. Og så sa han at selskapet mente at jeg også trengte litt forandring, siden jeg ikke lenger leverte de resultatene de forventet». Slik beskriver selgeren Robert Hinckley hvordan han fikk sparken.

Robert Hinckley er bare en av mange arbeidsløse som forteller sin historie til det amerikanske magasinet The Nation. De er elektrikere, bibliotekarer, lærere, avisansatte, industriarbeidere og et mangfold av andre yrkesutøvere. Krisen rammer alle samfunnslag. For mange forsvinner helseforsikringer og andre sosiale goder med arbeidsplassen. De mest ulykkelige mister også boligen som er belånt til pipa.

Arbeidsløsheten i USA har overrasket ekspertene både når det gjelder omfang og intensitet. De siste tallene fra U.S. Burau of Labor Statistics viser at ledigheten økte med 851 000 amerikanere i mars, til 8,5 prosent eller 13,2 millioner mennesker. I løpet av ett år har fem millioner amerikanere mistet arbeidsplassen sin, 3,2 millioner av disse betraktes nå som langtidsledige.

Men finanskrisen som ble utløst i USA har rammet hele verden med stor tyngde. I Sverige snakkes det om en historisk lavkonjunktur og de siste dystre prognosene for 2009 viser at 500 000 svensker i løpet av året vil være arbeidsløse. Det betyr at ledigheten når 11 prosent i 2009. Det kan likevel være for optimistisk. Det eneste som har vist seg å være sikkert så langt i år er at den ene dystre prognosen raskt blir etterfulgt av enda mørkere tall. ILO, FNs arbeidsorganisasjon, la i januar fram sin velrenommerte «Global Employment Trends» for 2009 og presenterte da tre forskjellige scenarioer for utviklingen. Det mest pessimistiske scenarioet viste at den globale ledigheten ville nå 7,1 prosent eller rundt 230 millioner mennesker. En drøy måned senere snakkes det om 10-tallet. I en interimrapport anslår OECD at innen utgangen av 2010 vil USA og euro-området oppleve en arbeidsløshet på over 10 prosent. Det er derimot store geografiske forskjeller og enkelte EU-land har for lengst passert 10-prosentgrensen. I Spania er ledigheten rundt 15 prosent, mens Belgia og Irland ligger på 11-tallet.

Ledighetstallene er derimot bare en side av sysselsettingsbildet. Rundt omkring i verden er det millioner av mennesker som jobber lange dager og likevel ikke tjener nok til å brødfø seg og familien. Begrepet «working poor» er relevant og velkjent i USA, men de virkelig fattige befinner seg i andre verdensdeler. Finanskrisen fører ikke bare til at antallet fattige arbeidere øker dramatisk, mange mister også den lille inntekten de har og kastes ut i en enda dypere fattigdom. I sin rapport påpeker ILO at ti år med positiv utvikling ikke bare har stoppet opp, men også er dramatisk reversert. Slår prognosene til vil verden snart befinne seg på 1999-nivå. Det innebærer at 1377 millioner mennesker har en arbeidsinntekt som er under to dollar om dagen. Og 1600 millioner arbeidstakere har jobber som går under betegnelsen «vulnerable». Dette er mennesker som arbeider i familievirksomheter og ofte ikke har egen inntekt, mennesker som er «selvstendige» eller arbeidstakere som befinner seg i arbeidslivets gråsoner eller i den svarte økonomien, mange av dem er arbeidsinnvandrere. De har ingen rettigheter og utnyttes brutalt. Er ILOs tall riktige betyr det at over halvparten av verdens tre milliarder sysselsatte har slike sårbare og svært utsatte jobber. Og som ILO påpeker i sine analyser, mange mennesker som mister jobben finner nytt arbeid som langt fra har tilsvarende lønns- og arbeidsbetingelser. De vil bli presset inn i et useriøst og langt mer brutalt arbeidsliv.

Arbeidsløshetstallene sier ingenting om hvor stor andel av befolkningen som er sysselsatt. I Norge er over 72 prosent av arbeidsstyrken i jobb. I Midt-Østen er langt under halvparten sysselsatt, med stor forskjell mellom kvinner og menn. Hvem som rammes hardest av finanskrisen og den nye ledighetsbølgen varierer også geografisk. I Norge og mange andre vestlige land er det mennene som i første omgang blir ledige fordi industrijobbene forsvinner, sammen med bygg og anlegg. En sterk offentlig sektor med stor kvinneandel er skjermet til den offentlige finansieringen svikter. I andre deler av verden er det kvinnene som i størst grad opplever at arbeidsplassene blir borte. Generelt er det de svakeste gruppene som rammes hardest i nedgangstider. I Kina frykter myndighetene at millioner av mennesker som nå mister jobbene sine i byene og må reise tilbake til fattigdom på landsbygda hvor de kommer fra, vil føre til sosial uro. I mange land har også ungdomsledigheten bitt seg fast på et høyt nivå. Unge mennesker som over år går uten arbeid utvikler seg fort til et sosialt problem. Det gir også grobunn for rasisme og fremmedfrykt. I Norge har ledigheten for menn i aldersgruppen 20 til 29 år blitt doblet på ett år.

I et globalt perspektiv er den norske hverdagen relativt problemfri. Det å bli arbeidsløs i den norske velferdsstaten er like fullt en stor belastning for den enkelte. Og statsminister Jens Stoltenberg er bekymret for at ledigheten vil bite seg fast også etter at dagens finanskrise har snudd til økonomiske oppgangstider. «Jobless growth», økonomisk vekst uten at det fører til økt sysselsetting, er statsministerens frykt. Den uroen samsvarer ikke med en ny rapport fra Verdensbanken. Her påpekes det at Europas arbeidsstyrke blir redusert med 66 millioner mennesker de neste fire tiårene på grunn av alderssammensetningen. Spådommen ukebrevet Mandag Morgen presenterer, er en todelt verden. Europa, Kina og deler av Øst- Asia vil få en enorm mangel på arbeidskraft, mens arbeidsløsheten vil eksplodere i Midt-Østen og Afrika.

Men i dag og et par år fram i tid, har verden den samme utfordringen: Hvordan bekjempe en global arbeidsløshet.

Kilder: SSB, NAV, ETUC, TUC, OECD, ILO, Mandag Morgen, The Nation, The Economist og U.S. Bureau of Labor Statistics

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Rundt tre milliarder mennesker er sysselsatt

I løpet av 2009 kan 300 millioner være arbeidsløse

Globalt er flere kvinner enn menn arbeidsløse

49,3 prosent av kvinnene er i arbeid

73,1 prosent av mennene er i arbeid

I Midt-Østen jobber en av fem kvinner

Globalt jobber en av fem i industri

Fire av ti arbeidstakere tjener mindre enn 2 dollar om dagen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.04.2009
11:26
16.12.2013 09:40Mest lest

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

Privat

Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Debatt

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Anna Granqvist

«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme


Flere saker