JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekofisk kutter ut samsoving

Feltarbeidsmiljøutvalget på Ekofisk har gjort et historisk vedtak. All bruk av samsoving på feltet skal avvikles innen 1. oktober 2007.

Oljefeltene sør i Norskehavet har i mange år vært belastende arbeidsplasser på grunn av all samsovingen. Og det har vært mye strid om ordningen.

Arbeidet kan planlegges

Arbeiderne mener bestemt at det med dagens teknologi absolutt bør være mulig å planlegge, fordele, og prioritere arbeidet som må gjøres offshore på en slik måte at man unngår samsoving. Dette synet fikk de omsider gjennomslag for på møte i feltarbeidsmiljøutvalget mandag 10. september, da partene redegjorde for sitt syn på restitusjon og hvile på Ekofisk-feltet.

Samsoving (deling av lugar) er blitt sett på som et av de store sikkerhetsproblemene i oljeindustrien, fordi snorking og andre forstyrrelser fører til at folk sover dårlig og ikke får hentet seg inn igjen etter lange arbeidsøkter. Dette er en sikkerhetsrisiko fordi feilvurderinger får alvorlige følger på en slik arbeidsplass.

Konstruktivt samarbeid

Geir Heddeland, leder av Ekofisk-komiteen, er strålende fornøyd.

– Samsoving er et problem vi har strevd med i mange år. I 2004 så det ut til å løse seg, da Conoco Phillips la fram en rekke konkrete planer om å bygge om plattformene samt bygge nytt. Men så strandet det hele.

Samtidig ser vi rundt oss at de andre oljeselskapene - Statoil, Hydro og andre - har tilpasset seg Petroleumstilsynets tolkning av regelverket, konstaterer Heddeland.

Ekofisk-komiteens leder ser også vedtaket i Feltarbeidsmiljøutvalget som et glimrende eksempel på samarbeid på tvers av forbundene i LO.

– Det blir konstruktivt når vi holder fokus på det vi er enige om, og samtidig respekterer hverandre der vi har ulikt syn, mener han.

Håper BP følger opp

Øyvind Hopland, sekretær i Fellesforbundet, sier forbundet er svært glad for den avgjørelsen Conoco Phillips og de ansatte nå har tatt. Hopland har tidligere rettet hard kritikk mot Conoco Phillips og deres praksis når det gjelder samsoving på Ekofisk.

– Ekofisk-feltet er trolig det siste store feltet på norsk sektor som avvikler samsoving og på den måten oppfyller kravet om kvalifisert restitusjon og hvile i tråd med paragraf 31 i petroleumsforskriften, understreker han.

– Fortsatt forekommer samsoving på noen mindre oljefelt sør i Norskehavet, blant annet på Valhall som blir drevet av BP. Men vi har håp om at disse vil følge Ekofisk innen kort tid og avvikle ordningen, slik Conoco Phillips nå har gjort, sier Hopland.

Annonse

Flere saker

Annonse