JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever norsk opprydding i Chile

Sinte arbeidere i den chilenske oppdrettsindustrien mener Norge må ta ansvaret for omfattende oppsigelser etter at flere anlegg er infisert med laksesykdommen ILA.

Seneste i forrige uke måtte det største chilenske oppdrettsfirmaet, Aquachile, si opp 500 ansatte etter at anleggene deres i det sørlige Chile ble rammet av laksesykdommen.

Også de norskeide oppdrettsfirmaene Marine Harvest og Cermaq er hardt rammet av sykdommen. Ifølge nettavisa E24 tapte Marine Harvest 182 millioner kroner på syk laks bare i første kvartal i år.

Jamie Bustamante, lederen for de fagorganiserte i Aquachile, mener det er norske Marine Harvest som har ansvaret for å ha brakt sykdommen til det sørlige Chile.

– Til tross for støtten fra regjeringen for å bekjempe krisen som laksesykdommen har forårsaket, har det ikke vært nok. Krisen rammer de ansatte hardt, og lederne av de ulike fagforeningene ber nå den chilenske regjeringen om at de som virkelig er de ansvarlige for å ha tatt med seg viruset til Chile, Marine Harvest fra Norge, skal kompensere alle bedriftene som har blitt smittet, sier Bustamante til den chilenske avisa El Mostrador.cl.

Via e-post oppfordrer nå Bustamante de ansatte i Aquachile til å sende brev til landets utenriksminister med krav om at han krever at den norske regjeringen tar ansvar for problemene.

Kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest mener Bustamante ikke har dekning for påstanden om at det norske selskapet har brakt ILA.viruset til Chile.

- Vi fikk eksperter på genetikk til å se på det viruset vi oppdaget på vårt anlegg i juli 2007 . Det viste seg å være en virusvariant som har mutert i Chile i mange år. ILA-viruset ble oppdaget i Chile allerede i 1999, på stillehavslaks, som ikke blir syk av viruset, sier Christiansen til E24.

Annonse
Annonse