JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk Metall frykter høy ledighet

IF Metall i Sverige frykter at 70 000 medlemmer eller 23 prosent av medlemmene snart står uten arbeid.

– Dette er katastrofale tall, sier Anders Ferbe, som er nestleder i det største forbundet i privat sektor i svensk LO til medlemsavisa Dagens Arbete. – Situasjonen er verre enn under forrige økonomiske krise på 90-tallet, sier nestlederen. Svensk Metall har rundt 40 000 arbeidsledige medlemmer i dag. Det tilsvarer 13 prosents ledighet. Forbundet frykter at ledigheten kan fordobles mot sommeren ut fra de varsler som har kommet om situasjonen i industrien Forbundet vil tape kontingentinntekter på mellom 90 og 150 millioner kroner i året med en ledighet blant medlemmene på 23 prosent.

Sverige blir delt

Anders Ferbe mener at den borgerlige regjeringens politikk kan føre til en to tredjedels samfunn, det vil si at en stor majoritet har det temmelig bra, mens en stor miniritet får det stadig vanskeligere. Han er redd for at de som rammes, heller ikke blir hørt. En årsak til det økte gapet mellom dem som er i arbeid og de arbeidsledige er at stadig flere arbeidsledige bare får ut 50-60 prosent av lønna. Bakgrunnen for dette er at 500 000 organiserte har meldt seg ut av arbeidsledighetskassa, og at en tredjedel av alle arbeidsledige i Sverige ikke er medlemmer i noen form for a-kasse.

Færre får trygd

Kravet fra LO er derfor at innbetalingen til a-kassa må reduseres og at øvre tak for fastsettelse av trygden økes slik at flere nyter godt av ytelsene. I dag er det bare 25 prosent av de ledige som får en trygd som tilsvarer 80 prosent av lønnen, ifølge LO-leder Wanja Lundby-Wedin. LO i Sverige er skuffet over regjeringens manglende innsats for å møte den økonomiske krisa. I forbindelse med revidert budsjett, ble det bevilget 10 milliarder kroner, som ifølge LO er langt fra tilstrekkelig. Mesteparten av pengene går til utbetaling av arbeidsledighetstrygd. LO savner innsats for utdanning i regi av arbeidsmarkedsetaten, der det i dag fins knapt 5 000 plasser.

Kunnskapsløft for de ledige

– Nå som alle prognoser er samstemmige om at arbeidsledigheten vil øke kraftig, er det grunn til å satse ekstra på å videreutdanne arbeidskraften. LO hadde ønsket stor satsing både på arbeidsmarkedsutdanning og voksenopplæring i kommunene, sier Wanja Lundby-Wedin.

Annonse

Flere saker

Annonse