JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Øk vrakpanten med 15.000

NAF ber om at vrakpanten økes med minst 15.000 kroner.

Norges bilpark er blant de eldste i Vest-Europa, noe som har flere negative følger. Norges Automobilforbund (NAF) ber nå om at vrakpanten økes med minst 15.000 kroner.

– Vi ber myndighetene om å innføre et permanent, ekstraordinært tilskudd uten spesielle vilkår knyttet til seg. Den norske bilparken begynner å bli foruroligende gammel, og vi må nå gi folk muligheten til å bytte ut de eldste bilene, sier direktør for samfunnskontakt, Håkon Glomsaker til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har et helt landsmøte i ryggen. I helga bled det vedtatt en resolusjon som ber myndighetene om en økning.

– Å øke vrakpanten har flere store positive effekter. Gamle biler mangler for eksempel airbag, de har høyere utslipp og bruker mer drivstoff. En høyere vrakpant vil gjøre at flere velger å bytte ut de eldste bilene i noen som er litt nyere. Det vil igjen gi vil folk større sjanser til å komme bedre ut av ulykker, og det vil selvsagt begrense miljøskadeomfanget. I tillegg trenger bilbransjen et løft, noe økt vrakpant vil gi, sier Glomsaker.

Direktøren peker også på effekten av høyere vrakpant i andre land. I Tyskland ligger den over 20.000 kroner, mens bilprisene er det halve av de norske prisene.

– I Sverige ga de et miljøtilskudd som høstet stor suksess, og i Italia har de også hatt suksess med høyere vrakpant. Det er nå på tide at myndighetene gjør noe her i Norge, og de har nå muligheten til å få ut en kindereffekt: trafikksikkerhet, miljøhensyn og et løft for bilbransjen, sier han.

Vrakpanten er i dag på 1.500 kroner, men flere partier har foreslått en økning av denne. (ANB)

Annonse
Annonse