JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk Stockmanns Hammer

I dag fikk Ignacy Nieznaj, rørlegger i Adecco, og Helge Larsen, tillitsvalgt ved Karmsund Maritime Services AS, Stockmanns Hammer for 2006. De to avslørte sosial dumping og trusler om bøter i firmaet Genfer Lloyd.

– Ignacy Nieznaj har avslørt ulovlige og kriminelle forhold i arbeidslivet og vist evne til å stå imot både press og trusler, sa Egil Mongstad, leder i Tømrer og Byggfagforeningen da han begrunnet valget.

– Helge Larsen er tillitsvalgt i Fellesforbundet, og har jo som jobb å sørge for at folk har ordentlige arbeidsforhold. Men han har her gått langt utenfor det tillitsvalgte lærer på kurs og vanligvis gjør ut av denne jobben. Derfor synes vi det er riktig at disse to deler prisen.

Trusler og straff

Ignacy Nieznaj jobbet for Genfer Lloyd på Karmsund Maritime da han tok kontakt med Larsen og viste ham kontrakten arbeiderne hadde med Genfer Lloyd. Der sto det at lønna var 21 zloty (42 kroner) i timen, og at dersom han røpet dette til utenforstående, kunne han risikere bøter på fra 20.000 til 50.000 Zloty (40.000 til 100.000 kroner.)

– Han fikk også trusler fra arbeidskamerater som var redde for å miste jobben, det gikk så langt at han satte seg på en trailer til Polen da han skulle hjem, for å unngå å bli ”tatt” på flyplassen, sa Larsen før han presenterte filmen fra sin reise til Polen.

Til Polen

For Helge Larsen lot det ikke bli med dette. Han dro til Polen og tok kontakt med Nieznaj, som nå var truet med advokat fra Genfer Lloyd.

Sammen med Fellesforbundet fortsatte han presset på Genfer Lloyd, som etter hvert bedyret at truslene om bøter var feil og skulle fjernes fra kontrakten.

Godtar ikke trusler

Ignacy Nieznaj fikk med hjelp fra fagforeningen jobb i Adecco. – Jeg kom hit til Norge, glad over å reise på jobb i en fri verden, sa han da han mottok prisen. – Jeg kunne ikke forestille meg at jeg skulle være en annenrangs arbeider og oppleve trusler og kriminelle tilstander. Det kan jeg aldri godta.

Annonse

Flere saker

Annonse