JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-NHO-oppgjøret ferdig

TARIFF: Kvelden før fristen gikk ut, ble LO og NHO enige i årets mellomoppgjør. Partene ble enige om én krone i generelt tillegg, pluss én krone i lavtlønnstillegg.

torgny.hasaas@lomedia.no

Lavlønnstillegget gis til alle som er omfattet av overenskomster der gjennomsnittslønna ligger under 319 000 kroner i årslønn.

Partene trengte i år ikke hjelp av Riksmeklingsmannen for å bli enige. Det holdt med forhandlinger. Også oppgjørene i servicenæringa og Spekter-området gikk forholdsvis raskt.

– Tatt i betraktning den vanskelige situasjonen i konkurranseutsatt næringsliv med lav etterspørsel og økende ledighet, må vi si oss fornøyd med resultatet, sa LO-leder Roar Flåthen til LO-Aktuelt etter at resultatet var klart.

– Dette er et solidarisk tariffoppgjør som tar hensyn til arbeidsplassene, de lavlønte og kvinner, la han til.

Ifølge LO vil nesten halvparten av alle kvinner som er omfattet av lønnsoppgjøret mellom LO og NHO havne i den gruppa som får både det generelle tillegget og lavlønnstillegget.

NHO-sjef Finn Bergesen jr karakteriserte oppgjøret som et av de vanskeligste han hadde vært med på i sine ti år som arbeidsgivernes forhandlingsleder.

– I den økonomiske situasjonen som mange av medlemsbedriftene befinner seg i, har det vært svært vanskelig å akseptere et generelt lønnstillegg, sa Bergesen.

I oppgjøret er det også tatt med en klausul som sier at partene på bedriften kan gjøre en avtale om å se bort fra de sentrale tilleggene. Det er denne klausulen som har møtt mest motstand på grunnplanet i fagbevegelsen. Bortsett fra motstand mot klausulen, virker det som om de aller fleste aksepterer et svært moderat oppgjør.

NHO mener at ramma for oppgjøret er på 3,6 prosent. LO anslår ramma for oppgjøret til nærmere 4 prosent. Uenigheten gjel- der hvor stor lønnsglidningen blir i det kommende året. Partene tror at prisstigningen det nærmeste året blir på rundt to prosent. Med en slik prisstigning vil det uansett bli en reallønnsvekst.

Dagen etter at LO og NHO ble enige, startet LO forhandlinger med HSH. Etter to dagers forhandlinger ble partene enige om nesten en blåkopi av NHO-oppgjøret. Den eneste forskjellen er at én krone i lavtlønnstillegg legges direkte på minstelønnsatsen.

Også i Spekter-området har det blitt enighet, og her har det blitt en direkte blåkopi av oppgjøret i LO-NHO-området. Men Spekter-oppgjøret er ikke endelig avsluttet ennå. På bakgrunn av det sentrale resultatet skal det forhandles på hver enkelt virksomhet.

Ikke minst skal mange av Spekter- bedriftene forhandle om tjenestepensjonen.

Spekter omfatter helsesektoren og blant annet foretak som NSB, Posten, Avinor og NRK.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Annonse
Annonse