JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med søkelys på egen organisasjon

SAMSTEMT: NNNs landsmøte var preget av konsensus. Verken forslaget til radikale endringer i organisasjonen eller andre politiske og faglige veivalg førte til rush på talerstolen.

hilbjorg@lo-media.no

Omfattende endringer i NNNs lokale organisasjonsstruktur var både i forkant og i forbundsleder Jan-Egil Pedersens åpningstale annonsert som en av de viktigste sakene på landsmøtet. Men den store debatten uteble og forslaget fra landsstyret ble enstemmig vedtatt. At det gikk så glatt igjennom hadde sammenheng med at saken på forhånd hadde vært ute til høring i grunnorganisasjonene og blitt grundig diskutert.

Ifølge vedtaket skal det i samme by eller tettsted bare være en samleforening/avdeling. I dag består forbundet av 155 avdelinger. Ingen avdeling kan ha mindre enn 50 yrkesaktive medlemmer. Forbundsstyret kan gi dispensasjon til begge disse kravene hvis hensynet til geografi eller andre relevante forhold tilsier det..

I vedtaket understrekes det at kontakten mellom klubber og forbundet sentralt skal styrkes. Dessuten får nå klubbene rett til å sende inn forslag direkte til forbundet uten å gå veien om avdelingene til både landsmøter og LO-kongressen.

Hvorvidt en ny organisasjonsstruktur vil bidra til at kjønnsbalansen på framtidige landsmøter blir jevnere, gjenstår å se. Selv om forbundet har 40 prosent kvinnelige medlemmer var kvinnerepresentasjonen på landsmøtet bare 23 prosent. Men landsmøtet var ikke «blendahvitt». To representanter med innvandrerbakgrunn var valgt inn fra avdelingene. Og den ene, Akhtar Hussain fra Arcus, ble dessuten valgt som en av NNNs fem representanter til LOs representantskap.

Norsk næringsmiddelindustri er mer enn noen annen industri avhengig av politisk styrte rammebetingelser. WTO-avtalen, landbruks- og fiskeripolitikk og avgiftspolitikk var derfor gjengangere i mange innledninger og debatter. Landsmøtet ga regjeringen Stoltenberg stor kreditt.

Allerede i åpningstalen pekte forbundsleder Jan-Egil Pedersen på hva de rødgrønne hadde betydd for næringsmiddelindustrien.

– Avgiften på engangsemballasje, som særlig angår bryggerinæringen, var foreslått fjernet av Bondevikregjeringen. Den ble umiddelbart gjeninnført. Det reddet 1 000 arbeidsplasser, sa Jan- Egil Pedersen. Videre hadde regjeringen fått tettet et hull i importvernet som undergravde betydelige deler av norsk kjøttindustri og arbeidsplassene. Den tredje saken Jan-Egil Pedersen ville takke de rødgrønne for var at permitteringsreglene i fiskeindustrien i fjor endelig ble likestilt med arbeidslivet for øvrig, en sak forbundet hadde hatt på dagsordenen i mange år.

Men fortsatt er det ting som gjenstår og som forbundet synes det går smått med. Det gjelder ikke minst norsk avgiftspolitikk.

– Vi er lite fornøyd med sukkeravgiften på mineralvann. Vi kan ikke la avgiftene i Norge ødelegge konkurranseevnen til våre bedrifter, sa Jan-Egil Pedersen.

Jostein Aukland fra Oslo bryggeri- og mineralvannarbeiderforening hadde ingen problemer med å støtte regjeringens helsepolitiske mål om å få ned suk- debatten etter statsminister Jens Stoltenbergs innledning;

– Når en dråpe sitron i en flaske med vann medfører 11 prosent sukkeravgift, må det være noe galt.

Jens Stoltenberg kunne ikke love noe konkret. – Noen ganger finnes det gode grunner for tilsynelatende dumme ting, men saken vil bli tatt opp og sjekket, var svaret landsmøtet fikk fra statsministeren som mente det var bra med tilbakemeldinger på regjeringens politikk.

– Vi trenger både ros og ris. Det kan vi leve med. Enkelte har sagt at de ikke er helt fornøyd, men at de støtter regjeringen. Det holder at man stemmer riktig, sa Stoltenberg og appellerte sterkt til landsmøtet om å mobilisere foran valget.

– Det vi ikke trenger er at de sure blir sittende hjemme på valgdagen. Jeg kan love at de som sitter hjemme på valgdagen og ender opp med Siv Jensen som statsminister, kommer til å savne meg hver eneste dag etterpå.

Hilsningstalen fra nestleder Audun Lysbakken i SV ble som for statsministeren, tatt i mot med stor applaus.

– Ideen om at markedet kan styre seg selv er død og begravet. Markedsliberalismen er like konkurs som bankene på Waal Street. Situasjonen innebærer store muligheter for venstresida framover. Ideene våre kan igjen komme på offensiven, sa Lysbakken som var overbevist om at valget til høsten kunne vinnes med fagbevegelsens støtte og han gjorde NNNs landsmøteslagord til sitt:«Vi kan, vi vil, vi skal!»

Både Stoltenbergs og Lysbakkens tale falt i god jord. Med seg på veien fikk de en sjekk hver på henholdsvis 550 000 og 120 000 kroner til høstens valgkamp og et enstemmig vedtak om at NNN skal arbeide for en videreføring av det rødgrønne regjeringsalternativet.

Med nærmere 600 millioner på bok er NNN godt økonomisk rustet for å møte utfordringene forbundet står overfor. Som avtroppende hovedkasserer Arild Oliversen uttrykte det i kjent revisorsjargong: «Forutsetningen for videre drift er til stede».

Og med så god økonomi i ryggen vedtok landsmøtet å velge ytterligere en forbundssekretær for å møte de store utfordringene som forbundet står overfor, blant annet medlemsutviklingen, sosial dumping og handelspolitiske forhold.

Jan-Egil Pedersen ble gjenvalgt som leder. Forbundssekretær Anne Berit Aker Hansen ble valgt som 2. nestleder og skal overta etter nestleder Inger Furmyr som går av i perioden. Som ny hovedkasserer etter Arild Oliversen ble forbundssekretær Kjell Mjaatvedt valgt.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN)

Stiftet i 1923 og tilsluttet LO siden starten.

Organiserer ansatte i fiskeindustrien, kjøttindustrien, meieriene, potetindustrien, Arcus, bryggerier og mineralvannfabrikker, sjokoladefabrikker, konserves m.m.

Medlemstall per 31.12. 2008: 30 556, hvorav 21 228 yrkesaktive

Overskudd 2008: 18,1 millioner kroner.

Egenkapital 2008: 577,9 millioner kroner.

Annonse

Flere saker

Annonse

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN)

Stiftet i 1923 og tilsluttet LO siden starten.

Organiserer ansatte i fiskeindustrien, kjøttindustrien, meieriene, potetindustrien, Arcus, bryggerier og mineralvannfabrikker, sjokoladefabrikker, konserves m.m.

Medlemstall per 31.12. 2008: 30 556, hvorav 21 228 yrkesaktive

Overskudd 2008: 18,1 millioner kroner.

Egenkapital 2008: 577,9 millioner kroner.