JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prinsippsak berammet

24. oktober starter rettssaken mellom Fellesforbundet og Nordic Trading Company AS i Sarpsborg tingrett. Fellesforbundet hevder at 21 polakker er blitt lurt til å registrere seg som enmannsbedrifter slik at selskapet slapp å betale norsk tarifflønn.

Våren 2005 kom Fellesforbundets avdeling i Sarpsborg i kontakt med en gruppe polske bygningsarbeidere som var bekymret over at de mottok brev fra norske myndigheter som de ikke visste hva betydde. Etter å ha undersøkt nærmere, fant forbundet ut at alle sammen var registrert som NUF (norsk utenlandsregistrert foretak).

Fiktive en-manns-foretak?

– Det hadde de ikke en anelse om selv. De hadde bare blitt forelagt et skjema med beskjed om at dette måtte undertegnes for at de skulle få jobbe i Norge, fortalte daværende rådgiver i Fellesforbundet, Kjell Skjærvø, til magasinett.org i juni. Skjærvø har som kjent sluttet i Fellesforbundet og fått seg ny jobb i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Ifølge Skjærvø er polakkene blitt lurt til å registrere seg som såkalte norsk-registrerte utenlandske foretak (NUF). På denne måten har Nordic Trading Company (NTC) ikke vært nødt til å betale arbeidstakerne for overtid, feriepenger og lignende, mener han og Fellesforbundet. I stedet har de fått utbetalt mellom 67 og 70 kroner timen.

– Hensikten var å slippe å betale tarifflønn, konkluderte Skjærvø i sommer.

Krever 1,5 millioner etterbetalt

Fellesforbundet mener enkeltmannsforetakene er fiktive, og krever NTC for 1,5 millioner kroner for manglende lønn, overtid og feriepenger, beregnet etter almenngjøringsavtalen. Det er satt av ni rettsdager til saken.

Kun formidlet oppdrag?

I sitt tilsvar avviser NTC påstandene fra Fellesforbundet og hevder at selskapet bare har vært kontofører for polakkenes enkeltmannsforetak. NTC har kun formidlet oppdrag til dem, og utført oppdrag for hvert enkeltforetak, skrev Sarpsborg Arbeiderblad i sin tid.

Svarer med motsøksmål?

Ifølge avisen jobber NTCs advokat med et søksmål mot Fellesforbundet og Kjell Skjærvø for æreskrenkelser og hevder at både omsetningen og antall kunder er gått kraftig ned siden saken ble kjent.

Nordic Trading Company AS i Sarpsborg ble stiftet i 2004 og er, ifølge nettkatalogen.no registrert som et aksjeselskap under bransjen "annen forretningsmessig tjenesteyting". Sarpsborg-selskapet hadde i 2005 en omsetning på drøye 4,5 millioner kroner. Aksjekapitalen er på 120.000 kroner.

Annonse
Annonse