JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over Ap-landsmøtet

Leder Odd Christian Øverland i LO-forbundet Postkom er skuffet over at Ap-landsmøtet ikke sa et klarere nei til EUs postdirektiv.

– Jeg håpet at landsmøtet hadde vedtatt å gå klart imot at direktivet om liberalisering av posttjenestene skal gjennomføres i Norge, og at regjeringen må bruke sin vetorett i EØS-avtalen i denne saken, sier Øverland til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frykter frislepp

Han frykter fullt frislepp for konkurranse i postsektoren vil føre til dyrere og dårligere posttilbud her i landet. Blant annet undergraves det gamle distriktspolitiske prinsippet om like portotakster for hele landet. Dessuten kan det bli vanskeligere å opprettholde postombæring seks dager i uka. I tillegg innebærer fri konkurranse at det kan bli mye parallellkjøring med bil, båt og fly, der Posten i dag kjører alene.

Landsmøtene i de to andre regjeringspartiene, SV og Senterpartiet, har tidligere i vår vedtatt å gå imot EUs postdirektiv. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete har dessuten varslet at postdirektivet kan bli den første saken der Norge bruker reservasjonsretten overfor EU.

Også Ap-landsmøtet peker på at liberaliseringen av postsektoren i Europa skaper utfordringer for et land med så spredt bosetting som Norge. Men i stedet for å si nei til gjennomføringen av postdirektivet, vil Ap nøye seg med å arbeide for internasjonale rammebetingelser som kan sikre posttjenester til lik pris over hele landet.

– Selv om denne formuleringen er skuffende svak, inneholder den tross alt et visst politisk handlingsrom som selvsagt må utnyttes, sier Postkom-leder Odd Christian Øverland.

LO vil utsette

LO-sekretariatet vedtok mandag å gå inn for at regjeringen må utsette gjennomføringen av EUs postdirektiv. Begrunnelsen er at det ennå er knyttet for stor usikkerhet til konsekvensene av direktivet. Det gjelder blant annet de miljømessige sidene av økt parallellkjøring med post.

I sitt høringssvar skriver LO at liberalisering av postsektoren vil skape store utfordringer for et land med så spredt bosetning som Norge. Blant annet er det frykt for at internasjonale selskaper kan skumme fløten i det lønnsomme markedet på Østlandet, og overlate til skattebetalerne å finansiere de ulønnsomme delene av postmarkedet i distriktene.

Men LO tar foreløpig ikke standpunkt til spørsmålet om Norge bør benytte sin mulighet til å nedlegge veto mot direktivet. Det er imidlertid ventet at saken blir reist på LO-kongressen i mai. (ANB)

Annonse
Annonse