JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever at UNEs makt begrenses

Kontroll- og konstitusjonskomiteen engasjerer seg i striden mellom ulike etater om kravene til opphold i Norge for asylsøkere.

Torsdag vedtok kommiteen å sende brev med flere spørsmål til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

Opposisjonen på Stortinget er misfornøyd med at Utlendingsnemnda (UNE) til stadighet tar avgjørelser i strid med det regjeringen har bestemt. Høyres representant i kontrollkomiteen, Per-Kristian Foss, sier at komiteen vil vite når inkluderingsministeren fikk kjennskap til UNEs praksis.

Artikler i Aftenposten viser at UNE informerte departementet allerede i 2006 og 2007.

Ny forskrift

– Hvorfor ble i det i så fall ikke gjort noe da? Først når mediene omtaler dette, blir det snakk om å begrense UNEs vide fullmakter gjennom en ny forskrift. Men når denne kommer, er det ingen som vet, sier Foss til NTB.

Frp-formann Siv Jensen sier at det ikke skal sitte folk i forvaltningsenheter og ta overordnede beslutninger i strid med den politiske viljen og regjeringens politikk.

Høyres leder, Erna Solberg, sier at politikerne er nødt til å ta tilbake makten. Ved flere anledninger i løpet av de siste månedene har regjeringen sagt én ting, mens UNE har gjort noe annet.

Ifølge Erna Solberg har UNE og regjeringen rett og slett ulike holdninger til hvordan innvandringspolitikken og asylinstituttet skal være.

– Det er et problem, fordi det er politikerne som må styre i Norge. Jeg mener ikke UNE gjør noe feil, men jeg tror problemet er at nå er vi kommet til sannhetens time når det gjelder organiseringen på utlendingsfeltet, sier Solberg.

Avviser kritikk

UNE-direktør Terje Sjeggestad avviser at nemnda tar avgjørelser i strid med regjeringens politikk.

– Vi gjør det som politikerne bestemmer. Vi tar utgangspunkt i det som er bestemt som rammebetingelser for Utlendingsnemnda og forholder oss dermed til de lover og forskrifter som gjelder til enhver tid. Foreløpig er det ingen ny forskrift, noe som betyr at vi må forholde oss til reglene som gjelder, sier Sjeggestad.

I forrige uke omgjorde UNE 50 avslag fra Utlendingsdirektoratet (UDI) på asylsøknader fra somaliske og etiopiske familier. UNE fryktet at familiene ville omskjære jentene dersom familiene ble returnert til sine hjemland.

– Vi skal ikke ta signaler, som det kalles. Vi skal ikke følge opp instrukser som er gitt fra regjeringen til Utlendingsdirektoratet i første instans. Vi skal forholde oss til det som er besluttet og iverksatt i lov eller forskrift, sier Sjeggestad. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse