JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

70 millioner til hesteforskning

Norge og Sverige har inngått et historisk samarbeid om hesteforskning. 70 millioner kroner skal brukes på prosjektet.

– Dette er en betydelig satsing og vi har store forventninger til resultatet, både innen dyr og helse og innen turisme, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

– Det har blant annet vist seg at ridning kan bidra til å utvikle sosiale ferdigheter og i psykiatrien fremme positive atferdsendringer hos oss mennesker, sier Brekk.

Næring i vekst

Norsk hestenæring er i vekst, og behovet for forskning rundt hest er økende. Bare de siste ti årene har det vært en dobling av antall hester i Norge, og vi har i dag rundt 60.000 hester her i landet. Halvparten av disse er travhester, men det er tallet på ridehester som øker mest.

– Hest sto for en verdiskapning på rundt en milliard kroner og rundt 6.000 årsverk i 2006/2007. I tillegg til økende aktiviteter i ryttersporten, er det særlig helsebruk av hest og turistsegmentet som har et betydelig ekspansjonsmuligheter, sier Brekk.

Samtidig er hesten viktig innen turisme som blir stadig mer opplevelsesbasert. 35 av landets videregående skoler tilbyr hestefaglinje – et fag som har gitt mange skoler en kraftig oppsving.

Over fire år

Norges del av avtalen er 24 millioner norske kroner mens svenskene bidrar med 56 millioner svenske kroner. Det er lagt opp til et samarbeid over fire år.

– Opptrapping av forskningsinnsatsen kan også skape nye bruksområder for hesten, for eksempel innen helse- og omsorgsarbeid, sier Brekk.

Han viser til at en rekke institusjoner innen både psykisk og fysisk helse bruker hesten som en del av terapien. (ANB)

Annonse
Annonse