JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha forbundsvise oppgjør

Vestlandskonferansen for skip og offshoreverksteder vedtok før helga skarpe uttalelser til forsvar for AFP-ordningen og mot Stortingets pensjonsforlik. De avviser også at samordna tariffoppgjør må til for å redde AFP.

– Vi mener at vi kan sikre AFP på dagens nivå i rammen av et forbundsvist oppgjør. Vi er villige til å gå i front i en eventuell konflikt, uttalte konferansen.

Vestlandskonferansen inviterer tillitsvalgte fra skip-og offshoreverksteder fra Trøndelag til Oslofjorden. I år var deltakelsen tyngst fra offshoreverftene Rosenberg, Aibel og Aker Kværner Verdal, Stord og Egersund.

Kritisk mot anbefalingene

Utsendingene var overrasket over at sentrale tillitsvalgte i LO går ut med anbefalinger om et samordna oppgjør til våren, og advarer mot å trumfe dette igjennom uten drøftinger lokalt.

– Det er avgjørende viktig å sikre viktige overenskomstforbedringer. All erfaring viser at slike forbedringer ”koker bort i kålen” i samordna oppgjør, sier uttalelsen.

Aldersgrensa er for høy

Statssekretær Jan Erik Støstad i Arbeids- og inkluderingsdepartementet greide heller ikke denne gangen å overbevise forsamlingen om pensjonsforlikets fordeler. Vestlandskonferansen mente Stortinget med dette forliket innfører en ny rettferdighetssmodell med den sterkestes rett.

– Kun en av ti kvinner og to av ti menn står i full jobb til 67 år. Det viser at aldersgrensa i folketrygden er for høy og bør senkes. Men pensjonsforliket skrur klokka tilbake og innfører automatisk heving av aldersgrensa, mente deltakerne.

– Pensjonsforliket innfører også systematisk underregulering av all utbetalt trygd. Norge har råd til at dagens og framtidens pensjonister får del i velstandsutviklingen på linje med yrkesaktive.

Fleksibel løsning for rederiene?

I en annen uttalelse behandlet konferansen hvordan man kan styrke Norge som industrinasjon. Der kom deltakerne inn på rederibeskatningen.

– Vi er ikke uenige med regjeringen i at innbetaling av skatt på 14 prosent pr. år på noen som helst måte er urimelig, sier Vestlandskonferansen.

Men med hensyn til å bevare og videreutvikle arbeidsplassene ved norske skipsverft, ønsker konferansen en fleksibel løsning for skattekreditten som rederiene har hatt siden 1997.

Annonse

Flere saker

Annonse