JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ta fram den røde skjorta!

Internasjonal fagbevegelse oppfordrer til solidaritet med Burmas folk og demonstrasjoner mot militærjuntaen. I Oslo er LO medarrangør av demonstrasjonen ved Fredssenteret på Vestbanen klokka 18.

Situasjonen i Burma beskrives som svært alvorlig, blant annet av Norsk Folkehjelps stedlige representant. Nyhetsbyråene meldte i går om mange drepte og hundrevis av arresterte.

Rått og brutalt

– Situasjonen er veldig dramatisk, og jeg får inn stadige meldinger om vold og rå brutalitet. Samtidig kommer det beskjeder som tyder på at juntaen nå garderer seg med tanke på at de kan tape denne kampen, ved at familiene forlater landet, sier leder i Burmakomiteen Inger Lise Husøy.

Hun trodde i går det kan tippe begge veier, men understreket burmesernes mot, kraft og utholdenhet.

Ingen rettigheter

– Burmas militærregjering er et av de mest udemokratiske og brutale regimer i verden. Faglige rettigheter finnes ikke i dette landet, sier LO-leder Roar Flåthen.

Burmesisk fagbevegelse er blitt tvunget i eksil i Thailand og andre naboland. Lederne for The Federation of Trade Unions of Burma, som i likhet med LO er med i Internasjonal Faglig Samorganisasjon (ITUC), er i landflyktighet i Bangkok. – Men det er selvsagt mange arbeidstakere med i de demonstrasjonene som nå ruller i landet, sier Flåthen.

Tvangsarbeid

Bruken av tvangsarbeid og bruddene på andre faglige rettigheter er omfattende og systematiske i Burma. – Dette har pågått i svært mange år. Derfor har Burma har vært tema på ILO-møtene hvert eneste år i årtier, sier Roar Flåthen.

Ute etter ressurser

I vår ble en arbeidstakerrepresentant fra Sør-Korea klubbet ned under ILOs høring om Burma da han nevnte ved navn store vestlige selskaper som har virksomhet i områder der tvangsarbeid er oppdaget. Ett av de mest kjente av disse selskapene er det franske Total.

Også Kina, som sammen med Russland har stoppet en uttalelse om Burma i FNs sikkerhetsråd, har store engasjementer i det ressursrike landet. Norwatch har i dag lagt ut en liste på nettstedet sitt over norske selskaper som får varer fra Burma.

Støttedemonstrasjonen i Oslo i ettermiddag vil bli filmet og sendt inn i Burma, der det ifølge Husøy er millioner som har mulighet til å se det via Democratic Voice of Burma.

Annonse

Flere saker

Annonse