JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Begjæring opp i Tariffnemnda

Fellesforbundet og LO krever allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten for skips- og verftsindustrien over hele landet. Begjæringen er sendt, og Tariffnemnda skal ha sitt første møte 22. oktober.

Fellesforbundet og arbeidsgiverne i Norsk Industri hadde i april/mai en rekke møter for å inngå en avtale om minstevilkår for ansatte hos underleverandører og utleiebedrifter uten tariffavtale.

Norsk Industri snudde

Etter først å ha gitt en god del positive signaler snudde Norsk Industri plutselig og trakk seg fra drøftingene, fortalte forbundets 1. nestleder Arve Bakke etter at avtalen hadde gått i vasken.

Skifttillegg tatt med

Som følge av det begjærer Fellesforbundet nå allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten for skips- og verftsindustrien - for å få bukt med sosial dumping i en av landets viktigste bransjer. I begjæringen krever Fellesforbundet og LO følgende tariffbestemmelser allmenngjort:

- Minstelønn per time etter tariffavtale - Lønnssatsene for faglærte og ufaglærte følges - Tillegg til timelønn hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig - Skifttillegg og bruk av omregningsfaktor ved overgang fra normal arbeidstid.

I motsetning til byggebransjen er det vanlig med ulike skiftordninger i skips- og verftsindustrien. Skittilleggene utgjør en stor del av arbeidernes lønn og er dermed en konkurransefaktor. Derfor fremmer Fellesforbundet og LO at også disse tariffbestemmelsene blir allmenngjort.

Samme som på bygg

I tillegg vil forbundet at Byggfagoverenskomstens bestemmelser om utgifter til reise, kost og losji, krav til spise- og hvilerom, innkvartering samt arbeidstøy allmenngjøres for skips- og verftsbransjen - akkurat som i Tariffnemndas vedtak fra 21. november i fjor som gjaldt samtlige byggeplasser i landet.

For å gjøre et eventuelt vedtak om allmenngjøring enklere, dropper Fellesforbundet og LO tariffens bestemmelser om tillegg til minste timefortjeneste, tillegg for arbeid på bevegelige helligdager, 1. og 17. mai og annen form for godtgjørelse.

Første møte 22. oktober

Det er ikke bare Fellesforbundet som vil ha sin overenskomst allmenngjort i skips- og verftsbransjen. Også EL & IT Forbundet begjærer allmenngjøring for Landsoverenskomsten for elektrofagene som gjelder elektrobransjen. Begrunnelsen er den samme - fordi det utføres arbeid på lønns- og arbeidsvilkår "som er vesentlig dårligere enn det som er fastsatt i tariffavtalen".

Tariffnemnda har mottatt begjæringen. Ifølge nemndas leder, Ellen Mo, blir det første møtet trolig holdt mandag 22. oktober.

Annonse

Flere saker

Annonse