JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reaksjoner mot hemmelighold

Stavanger tingrett vil ikke si om nettleverandøren Lyse tele må røpe identiteten til personen som piratkopierte «Max Manus».

Tingrettsdommer Tom Vold i Stavanger gikk med på ønsket til filmbransjens advokater om å unnta saken fra offentligheten.

– Dette er, for å si det forsiktig, svært dramatisk. Offentligheten har krav på å vite konklusjonen i en så prinsipielt viktig sak, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til Dagbladet.no.

– En jobb for politiet

Avgjørelsen anses som prinsipielt svært viktig, siden en kjennelse i filmbransjens favør vil gjøre det mye lettere å gå til sak mot fildelere i Norge.

Tidligere har identiteten til pirater kun blitt gitt bort til politiet, og internettleverandører har kjempet iherdig mot å måtte utlevere kundeinfo til private aktører.

Waterhouse vet heller ikke hva dommeren kom fram til, men sier han går ut fra at Lyse tele tapte siden kjennelsen ble unntatt offentlighet.

– Denne saken handler ikke om rettighetshavere skal få håndheve sine rettigheter - den handler om hvorvidt det er private aktører eller politiet som må etterforske lovbrudd på internett. Vi mener at dette skal være en jobb for politiet.

Vil ikke kommentere

Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen ønsker ikke å kommentere kjennelsen, men sier han på generelt grunnlag hilser en debatt velkommen. Årsaken til at kjennelser unntas offentlighet er for å hindre at beviser blir ødelagt, forteller han.

Max Manus-produsentene ønsker å gå til sivil sak mot Max Manus-piraten etter at politiet gjorde det klart at de ikke ville prioritere saken. Men uten identiteten til personen er det ikke mulig å gå til sak.

Det har tidligere vært spekulert i om piraten kan være en kinomaskinist eller en person med tilgang til maskinrommet i en kino som har tatt opp «Max Manus» i en tom kinosal. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse