JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltidsansatte diskrimineres

– Det hjelper lite med lover for å beskytte deltidsansatte mot diskriminering så lenge lovene ikke håndheves, fastslår jurist Helga Aune. Nå går Fagforbundet massivt ut mot uønsket deltid.

Helga Aune har nylig forsvart sin doktoravhandling om diskriminering av deltidsansatte. Eksempler på diskriminering er beregning av lønn, arbeidstid, ansiennitet og lønnsansiennitet. – Det er også tilfeller der deltidsarbeidende ikke får ta del i pensjonsordninger. For eksempel lages det regler som at en må jobbe mer enn 14 timer i uka for å være med i ordningen. Deltidsansatte har krav på samme lønn og pensjon og samme julegratiale som heltidsansatte, og de har krav på å være inkludert på arbeidsplassen, sier Helga Aune til nettstedet forskning.no .Les hele intervjuet med Helga Aune

Felttog for heltid

Fagforbundet legger nå ut på en storstilet offensiv mot uønsket deltid. Opptakten til prosjektet ”Retten til heltid” kom i 2007, med den såkalte Granvin-dommen. Da vant Fagforbundet fram i en sak mot Granvin kommune, på vegne av fire deltidsansatte kvinner. Tingretten fant at kommunen hadde brutt arbeidsmiljøloven fordi behovet for vikarer på sykehjemmet ikke kan kalles ekstraordinært. Det at eldre ved et sykehjem blir alvorlig syke og dør, er en del av hjemmets normale virksomhet. Dermed kan ikke sykehjemmet påberope seg retten til å bruke midlertidige stillinger. Kvinnene hadde krav på fast stilling, fastslo retten. Og det fikk de.

Fagforbundet graver fram flere saker

Fagforbundet satser nå på et massivt rettslig søkelys på uønsket deltid og skal finne fram saker, som kan belyses for domstolen, sier Ann-Mari Wold i Fagforbundets forhandlingsavdeling. Hensikten med aksjonen etr å avklare hvilke gråsoner som fins i lov- og avtaleverket og få klarhet i om lovverket fungerer etter intensjonene.

Lovene håndheves ikke

– Lovene for å beskytte deltidsansatte mot diskriminering er på plass, men de håndheves ikke, sier Helga Aune. – Det er bemerkelsesverdig for få saker som er ført for domstolen. Forklaringen er at de fleste sakene havner hos likestillingsombudet eller likestillingsnemnda, men der får man ikke erstatning. Aune foreslår å styrke diskrimineringsvernet. For det første ønsker hun å styrke likestillings- og diskrimineringsnemndas sanksjonsmuligheter, fri rettshjelp i slike saker, kombinert med fritak for risiko for å måtte betale motpartens saksomkostninger hvis saken tapes.

Deltid et spørsmål om kjønn

Deltidsarbeidende utgjør omtrent 25 prosent av de sysselsatte i Norge, og 75 prosent av disse er kvinner. Dette henger sammen med kjønnsdelte utdanningsvalg og arbeidsmarked, for eksempel er deltidsarbeid utbredt blant sykepleiere. Aune understreker at hun ikke mener at det er noe problem i seg selv at folk jobber deltid. Det kan vøre praktisk for mange i ulike faser av livet. – Det som er problematisk er at de sosiale normene, forventningene til din rolle som kvinne, er så sterke at dette bestemmer valg av utdannelse og yrke. Deltidsarbeid over perioder er også en av grunnene til at 87 prosent av landets minstepensjonister er kvinner.

Ring-og spring-vikarer

Leder Ann-Mari Wold i Fagforbundets forhandlingsenhet regner med å motta en del saker om uønsket deltid. Erfaringsmessig er det i pleie- og omsorgssektoren, skoler og barnehager, det fins flest ”ring-og-spring-vikarer”. – Slike ringevikarer får det oftest vanskelig med å planlegge inntekt og hverdager, forteller Wold, som regner med at i slutten av denne måneden vil innkomne saker være ferdig utredet.

Annonse

Flere saker

Annonse