JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nedsettelsene virker

Kristin Halvorsen mener at rentenedsettelsen onsdag i betydelig grad bidrar til å lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier at bankene bør kunne følge opp Norges Banks kutt i styringsrenta med nye kutt i boligrentene.

Men sentralbanksjefen poengterer at det kan bli vanskeligere for bankene å følge med videre ned etter hvert som pengemarkedsrenten faller og innskuddsrenten nærmer seg null.

Det samme har analytikere i DnB NOR Markets påpekt: Skulle styringsrenta falle under 1 prosent, kan folk med boliglån ikke regne med at bankene følger opp med nye kutt i boliglånsrentene.

– Viktig bidrag

– Sammen med regjeringens finanspolitiske tiltakspakke og de omfattende tiltakene for å få penge- og kredittmarkedene til å fungere bedre, gir rentenedsettelsene siden oktober i fjor et viktig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen. Disse tiltakene har bidratt til at utslagene på aktivitet og sysselsetting har vært klart mindre i Norge enn i de fleste andre land, sier finansminister Halvorsen.

Hun sier det er tegn til at rentenedsettelsene virker blant annet ved at nedgangen i etterspørselen synes å stanse og ved en viss stabilisering i finansmarkedene.

Historisk lavt

Ny informasjon om svakere utvikling enn ventet på flere områder ligger bak Norges Banks beslutning om å kutte styringsrenta med nye 0,5 prosentpoeng til 1,5 prosent onsdag.

Dermed er styringsrenta nede på et historisk lavt nivå i Norge. Den forrige rentebunnen var 1,75 prosent, også den ble nådd mens Svein Gjedrem var sentralbanksjef. Beslutningen om å legge styringsrenta så lavt den gang, ble kraftig kritisert i ettertid.

Nå mener sentralbanken at rentekuttet onsdag vil dempe utslagene av den internasjonale lavkonjunkturen på norsk økonomi.

– Utviklingen har vært svakere enn ventet, men det er også enkelte tegn til lysning. For å dempe utslagene i norsk økonomi, er det riktig å sette styringsrenten videre ned, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Neste kutt i august

Sentralbankens rentekutt er helt i tråd i tråd med den nye rentebanen som Norges Bank tegnet i mars. Dette er den sjette rentenedsettelsen siden begynnelsen av oktober i fjor, da styringsrenten var på 5,75 prosent.

Rentenedsettelsen er også helt på linje med hva flere analytikere ventet på forhånd, blant dem analytikerne i DnB NOR Markets, som i en rapport i slutten av april spådde at sentralbanken 6. mai ville kutte styringsrenta med nettopp 0,5 prosentpoeng.

I den samme rapporten justerte DnB NOR Markets sin tidligere analyse og spådde at styringsrenten til Norges Bank kan komme helt ned i 0,75 prosent i oktober i år, etter tre nye kutt på en kvart prosent utover høsten.

Men Norges Bank har ikke funnet grunn til å signalisere endret rentebane; Fortsatt mener den at styringsrenten kan bli kuttet videre ned til 1 prosent, og at neste kutt mest sannsynlig kommer i august

Det viktigste nye

De viktigste elementene som har vært avgjørende for Norges Banks nye rentekutt, er at aktiviteten i verdensøkonomien fortsatte å falle i første kvartal.

IMF har nedjustert sine anslag for veksten i verdensøkonomien ytterligere i forhold til anslagene fra mars.

Industrilandenes bruttonasjonalprodukt ventes å falle med 3,8 prosent i år.

Sentralbankens hovedstyre legger også vekt på at industriproduksjonen falt videre i årets første måneder, selv om fallet var mindre i februar og mars enn i januar.

Veksten i Kina har på den annen side tiltatt, og det er tegn til stabilisering i andre såkalte fremvoksende økonomier. Her venter IMF en vekst på 1,6 prosent i år. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse