JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen er fornøyd

– Regjeringen viderefører en politikk med fast styring av økonomien kombinert med en innsats for arbeidsmarked og velferd. Det tjener LOs medlemmer, sier LO-leder Roar Flåthen.

LO-leder Roar Flåthen mener vi har hatt en rekordsterk sysselsettingsvekst, uten at økonomien løper løpsk slik den gjorde under jappetida.

– Lønningene øker solid, samtidig som rettferdig fordeling blir prioritert, sier han i sin første kommentar til statsbudsjettet.

En stor forskjell

– Regjeringens opplegg skiller seg klart fra opposisjonens politikk for skattelette og privatisering og svekkede ordninger for arbeidstakerne. De viderefører en jevn utbygging av offentlig tjenesteyting, samtidig som de retter opp kutt i dagpengeordningen og gjennomfører skatteopplegg med en bra sosial profil. Vi er glad for at fradraget for fagforeningskontingenten øker noe også i dette budsjettet, sier Flåthen.

Han understreker at også LO kunne ønsket seg større uttellinger på flere områder. Særlig for helsesektoren og forskningen er det store udekkede behov som burde fylles. Samtidig er det viktig at opplegget som helhet ikke strekker strikken for langt.

Ikke overoppheting

LO deler ikke synet til NHO og Norsk Industri at statsbudsjettet er for ekspansivt. Tvert imot er LO-lederen glad for at regjeringa ikke bruker alle pengene som det er trom for i handlingsregelen.

– Vi har en aktivitetsvekst i økonomien på hele fem prosent på bare ett år. Det er mye bedre at veksten er jevn og bærekraftig enn at vi nå skal sjanse på en overoppheting som vil utfordre kostnadsutvikling og konkurranseevne, og sette arbeidsplasser i fare. Derfor er det riktig å ikke bruke alle de kronene som handlingsregelen ut fra en mekanisk betraktning gir grunnlag for.

Lite til Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet får 10 millioner mer sammenlignet med budsjettet for 2007. Sammenlignet med revidert budsjett 2007 er økningen på 5 mill. kroner.

– Dette må anses som en forsiktig økning, sier Flåthen. – Skal regjeringen leve opp til de forventninger fagbevegelsen har når det gjelder å bekjempe sosiale dumping må det forventes en ytterligere styrking av kontrollmyndighetene fremover.

LO skal nå gå grundig gjennom forslaget til statsbudsjett sammen med forbundene. – Det er også forslag LO vil se kritisk på. Det gjelder for eksempel dagpengene for de som permitteres, sier LO-leder Roar Flåthen.

Annonse
Annonse