JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre advarer EU

Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarer EU mot å stille det han kaller uanstendige og ublu pengekrav.

Advarselen kommer i forbindelse med forhandlingene om Norges medlemskapsavgift i EØS.

I debatten om EU/EØS-redegjørelsen i Stortinget torsdag trakk Støre fram disse forhandlingene som det eneste som truer EØS-avtalens framtid.

– Det kan ikke være slik at himmelen er målet hver gang vi skal forhandle om finansieringsordningene i EØS. Forhandlingene er i sluttfasen, og jeg vil gi det tydelige signal at uanstendige og ublu krav har en grense, sa utenriksministeren.

Avtalen om Norges bidrag til sosial og økonomisk utvikling i de vanskeligst stilte EU-landene utløp 30. april. EFTA/EØS-landene betaler i dag rundt 2 milliarder kroner årlig for fri tilgang til EUs indre marked. Nesten hele beløpet faller på Norge. EU-kommisjonen krever nå en betydelig økning av dette beløpet.

Bevegelse

Neste forhandlingsmøte er fredag, men utenriksministeren vil ikke si noe om framdriften, ut over at begge parter har beveget seg. Det er ikke lenger snakk om 70 prosent økning, slik EU krevde i starten. Støre håper at forhandlingene med kommisjonen vil være sluttført innen ministermøtet i EØS 19. mai.

– Forhandlingene er absolutt ikke i ferd med å bryte sammen, men det er viktig å være tydelig overfor EU. Det er grenser for hva Norge kan akseptere. Vi krever at det ligger objektive kriterier til grunn for kravet som stilles, ikke bare tenk på et tall, sier Støre til NTB.

Regjeringen mener at Spania og Hellas ikke lenger bør være mottakere av norske midler, ettersom de har hatt en sosial og økonomisk utvikling som stiller dem i en helt annen klasse enn de sist ankomne og mye dårligere stilte medlemmene fra Øst- og Sentral-Europa. Norge har så langt ikke fått medhold i dette.

EUs ambassadør til Norge og Island, svenske Percy Westerlund, vil ikke kommentere Støres klare ordbruk.

– Jeg er trygg på at vi kommer i havn, høyst sannsynlig før sommeren, er alt han vil si om saken.

Island og EU

Debatten om EØS og forholdet til EU har fått ny aktualitet etter valget på Island og det som trolig er en nært forestående søknad om å bli medlem.

Støre tror ikke at EØS-avtalens substans vil bli utfordret av en slik utvikling, men ser behovet for justeringer i de organene som er opprettet for å håndheve og kontrollere avtaleverket.

Utenriksministeren sier UD har dette til forløpende vurdering, men at det kan være naturlig å komme tilbake til Stortinget med en grundigere redegjørelse til høsten. Da er Islands situasjon mer avklart, det samme er regjeringssituasjonen i Norge. Island som EU-medlem vil få betydning for Norge på flere vis, men ingen avgjørende sådan, ifølge utenriksministeren

– Både EU og Norge er tjent med å opprettholde EØS-avtalen. I Stortinget er det bred støtte til en videreføring av den mest omfattende internasjonale avtale Norge noen gang har inngått. Vissheten om at norske bedrifter hver dag kan konkurrere på lik linje med resten av Europa, betyr enormt mye for norske arbeidsplasser, sier Støre.

Utenriksministeren sier en redegjørelse skal være en slags vedlikeholdsøvelse etter 15 års virketid, ingen gjennomgang med det for øyet å stille spørsmål ved EØS-avtalens eksistens. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse